Melegeket is fogad az amerikai hadsereg

A Pentagon utasításba adta a katonai toborzóirodáknak, hogy ezentúl ne utasítsák el a homoszexuális jelentkezőket - jelentette be kedden a szervezet szóvivője.
Kapcsolódó cikkek

Cynthia Smith, a Pentagon szóvivője rámutatott: a döntés azután született, hogy egy szövetségi bíró két ízben is alkotmányellenesnek ítélte a meleg mivoltukat nyíltan vállaló személyek kizárását a fegyveres erők soraiból. A verbuválók számára kiadott új útmutatás szerint a hadsereg felfüggesztette az eddig érvényben lévő “ne kérdezz, ne válaszolj” jogszabály érvényesítését, vagyis azt, hogy a homoszexuálisok csak akkor maradhattak a kötelékében, ha nem vallották meg nemi irányultságukat.

A toborzóknak ugyanakkor arra is fel kell hívniuk a potenciális újoncok figyelmét, hogy a moratóriumot bármikor visszavonhatják.

Az utóbbi években többször is megtámadták a “ne kérdezz, ne válaszolj” jogszabályt, de az a per volt az ügyben a legjelentősebb, amelyben Phillips bíró ítéletet mondott. Barack Obama elnök több ízben megígérte, hogy elnöki ciklusának végéig mindenképpen megpróbálja eltöröltetni az általa igazságtalannak tartott és az amerikaiak 70 százaléka által ellenzett törvényt.