A szankciók csak megerősítették Iránt

A nemzetközi szankciók csak megerősítették Iránt, amely saját magára számít, és az olajtermékek helyett más áruk exportkínálatát bővíti - jelentette ki az iráni pénzügyminiszter.
Kapcsolódó cikkek

Újságíróknak nyilatkozva Washingtonban Samszeddin Hoszeini elismerte ugyan, hogy a büntetőintézkedések miatt kár érte az iráni gazdaságot, de – mint mondta – országa honi erőforrásait mozgósította, és mára kijelenthető, hogy “erősebbek vagyunk, mint korábban”. Elég nagy a világ, és sokan megtalálják a módját, hogy nemcsak olajtermékeiért fizessenek a perzsa államnak. Így Teheránnak nincsenek dollárelszámolási gondjai a nemzetközi piacokon – mondta a tárcavezető.

Az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok az elmúlt években egy sor gazdasági büntetőintézkedést vezetett be Irán ellen a perzsa állam urándúsítási programja miatt. A legutóbb – nyáron bevezetett – újabb szankciók az iszlám köztársaság pénzügyi szolgáltatásait és energiaszektorát vették célba. Nehezítik a nemzetközi pénzügyi tranzakciók lebonyolítását, csökkentik az ország üzemanyagimportját, visszaszorítják a külföldi befektetéseket.

Címkék: szankciókhoszeini