Az egész világ tud az iszapkatasztrófáról

Mérvadó nemzetközi hírügynökségek és napilapok számoltak be a Magyarországot sújtó iszapkatasztrófa részleteiről.
Kapcsolódó cikkek

A világsajtó egyre intenzívebben ad hírt Magyarország történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófájáról. Az Associate Press hírügynökség arról számol be, hogy Budapest vészhelyzetet hirdetett három megyében, miután mérgező anyagokkal telített vörös iszap hatalmas puszítást végzett Ajka térségében négy ember halálát és 120 személy sérülését okozva. Az AP kiemelte: hat embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkát egyenesen „természeti katasztrófát” emleget az eset kapcsán.

Amikor meghallottam az iszapáradat zubogását, csak annyi időm volt, hogy kiugorjak az ablakon és magaslati menedékre rohanjak – számolt be az AP-nek a szörnyű pillanatokról a Devecserben élő Erdélyi Tünde, akinek lakásában 1,5 méter magasan hömpölygött az iszap. Tünde férjének rokonát helikopterrel kellett egy budapesti kórházba szállítani, mert a vörös sár a csontjáig leégette a bőrét.

Az emberek mini-cunamiról beszélnek – idézte Bakos György katasztrófavédelmi szóvivőt a The New York Times című napilap, amely a katasztrófa hatásival kapcsolatos, ellentmondásos információkat emelte ki. Kaotikus a helyzet abban az értelemben, hogy az emberek nem tudják, hogy miként reagáljanak – citálta Bakos Györgyöt a lap.

A vörösiszap mennyiségét tekintve az elmúlt évtizedek legnagyobb mérgező szennyeződése a Tiszta Levegő Akciócsoport szerint – írja a magyarországi katatrófa kapcsán The Guardian brit napilap.