Amerika elégeti a lejárt H1N1-vakcinát

40 millió adag, 260 millió dollár értékű gyógyszer kerül a szemétbe.
Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Államoknak gyártott H1N1-vakcinák negyedének lejárt a szavatossága, így 40 millió adag, 260 millió dollár értékű gyógyszer kerül a szemétbe – adta hírül a CBS televízió.

A többé már nem felhasználható oltóanyag egy részének a héten járt le a szavatossága. Ezeket elégetik. A szemétbe jutó ellenszer mennyisége valószínűleg rekord lesz, évente ennek a fele szokott megmaradni.

Ráadásul újabb adagok szavatossága is le fog járni, egy kormányzati tisztviselő szerint további 30 millió dózisra is ez a sors vár. Ha a becslés valóra válik, akkor az amerikai lakosságnak szánt H1N1-ellenszer 43 százaléka megy veszendőbe.

Korábban sok egészségügyi szakértő attól tartott, hogy veszedelmes világjárvány alakul ki, de az új típusú influenzában végül kevesebben haltak meg, mint a hagyományosban. A CBS szerint az évente legyártott influenza elleni ellenszernek általában a 10 százaléka marad meg.

Korábban többen bírálták az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), amiért globális járványnak, pandémiának nyilvánította a vírus terjedését, néhány kritikus megkérdőjelezte egyes, a gyógyszeriparral jó kapcsolatokat ápoló WHO-tanácsadók indítékait is.

Címkék: járványomninvest