Kamu- és törpepártok sora is gyúr az EP-választásra

Magyarország újra választ, és újra megjelentek a kamu- és törpepártok is. A Nemzeti Választási Iroda rekordszámban jegyezte be az európai parlamenti választásra a jelölő szervezeteket – köztük számos olyan formációt, amelyeknek a motivációi első látásra nemigen látszanak. Fontos körülmény azonban, hogy az EP-választás előtt nincs állami támogatás, márpedig a kamu- és/vagy törpepártok a sok milliós kampánypénzekre trenírozták a reflexeiket.

Nyakunkon a júniusi EP- és önkormányzati választás, már zajlik a hivatalos kampányidőszak. Induló pártból nincs hiány, olyannyira, hogy összesen

35 jelölő szervezetet

vett nyilvántartásba az EP-választásra a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – soha korábban nem jelentkezett még ennyi szervezet az uniós voksolásra Magyarországon. A mindenki által ismert szereplők mellett tucatnyi olyan törpepártot is találunk az indulók között, melyek nemigen reménykedhetnek abban, hogy a mandátum közelébe jutnak.

A választási törvény módosításáig a hazai parlamenti választások visszatérő tünete volt, hogy a könnyen megugorható belépési feltételek miatt gyakorlatilag bárki indulhatott, aki bejegyeztetett egy pártot – az így képbe kerülő kamupártok jól dokumentálható módon nem a politikacsinálásért, hanem a zsíros kampánytámogatásért vállalkoztak a megmérettetésre, közülük néhányan a maffia módszerektől sem riadtak vissza.

Az EP-választás előtt azonban nincs állami támogatás, így a motivációkat is máshol kell keresni. Ahogy a 24.hu-nak nyilatkozó választási szakértő elmondta: a törpepártoknak leginkább az önkormányzati választásokra érdemes most koncentrálniuk (feltéve, hogy komolyak a szándékaik), mert mindig lehet egy-egy település, ahol pont az ő egy-két helyi emberük a legaktívabb, a legnépszerűbb jelölt – ellentétben az EP-választással, ahol az idén még az országgyűlésben szereplő pártok egy része sem rúghat labdába.

A cél a parlament. De melyik?

Indulunk az EP-n is? Az érdekes…

– így reagált lapunknak a Szabad Ország Mozgalom (SZOM) pártigazgatója, Lengyel Attila, miután szembesítettük azzal, hogy az ő pártjuk is szerepel az EP-választásra nyilvántartásba vett jelölő szervezetek között. Egy korábbi emailváltás során ugyanis a párt jelezte, hogy csak az önkormányzati választáson indulnak, és egyáltalán nem gondolkodnak Európában, így listát sem fognak állítani – egyebek közt azért sem, mert Magyar Pétert támogatják a versenyben.

A SZOM-nak egyébként komoly tervei vannak: a céljuk, hogy 2026-ban bejussanak a parlamentbe. A pártigazgató elmondása szerint a listaállítással sem lenne gondjuk, könnyűszerrel tudnának állítani mind a 106 körzetben egyéni jelöltet – akár már most is. Bár a párt csak néhány hónapja létezik, a vezetőknek nem új terep a pártpolitika, hiszen a SZOM elnöke, Blazovich Tímea korábban a Földművelők, Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártját (FGRP) vezette, 2015-ben adott is egy interjút a 24.hu-nak ebben a minőségében: akkor azt mondta, a 2018-as választásokon le fogja váltani a NER-t,

Orbán Viktor pedig menekülni fog előle.

Nem így történt, a régi párt helyett pedig – indoklásuk szerint a megújulás, a fiatalítás jegyében – azóta lett egy új. A váltás olyan hirtelen történt, hogy a párt Facebook-oldalán még mindig fent vannak az előző formáció, az FGRP logójával ellátott képek és bejegyzések is. Bár a párt 2026-ra időzíti a legjobb formáját, Budapestet már most megszereznék maguknak, főpolgármester-jelöltjük legalábbis van Kajtor Gábor exrendőr, body-builder személyében. Lapunknak elmondták, a bejelentésük óta rendszeresen hívják vitázni Karácsony Gergelyt, Szentkirályi Alexandrát és Vitézy Dávidot is, de egyikük sem áll velük szóba.

A SZOM mellett egy másik kispárt, az Új Magyar Birodalmi Mozgalom is jelentkezett az elmúlt hetekben főpolgármester-jelölttel, a párt elnökét, Ferenczik Róbertet indítanák. A Józsefvárosi Újság 2021-es cikke szerint ő három évvel ezelőtt még az imént említett Földművelők, Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártjának alelnöke volt, a hírekbe pedig azért került be, mert lefújta festékszóróval a Mi Hazánk budapesti irodájára kitűzött „Nem lehetünk cigányország” feliratú plakátot. Hogy miért váltak szét az útjaik, nem tudtuk meg, mindenesetre Ferenczik a facebookos tevékenysége alapján egyértelműen a fővárosra koncentrál, nagy tervei vannak, és rendkívül kritikus a város vezetésére ácsingózó elittel szemben. Korábban ő is többször hívta már vitázni a nagypártok jelöltjeit, egy ízben kilátásba helyezte Karácsonynak, Szentkirályinak és Vitézynek, hogy „pórázon végig vezeti őket egész Budapesten”, a kampány nyitányaként pedig kutyatápot helyezett ki a topjelölteknek. A pártelnökhöz csak egy nem funkcionáló email címet kaptunk, így nem tudtunk jobban belemenni a részletekbe, abból a tevékenységből viszont, amit az interneten végeznek, nem úgy tűnik, hogy az ambícióik az országhatáron túlra is nyúlnának.

Ezen a ponton kérdeztünk körbe az összes kispártnál, hogy ténylegesen szándékoznak-e indulni az európai parlamenti választáson – függetlenül attól, hogy egyébként már nyilvántartásba vették őket. Egyedül a Szociáldemokraták Pártja (Szocdemek) és Gémesi György gödöllői polgármester pártja, az Új Kezdet jelzett vissza, és erősítette meg egyértelműen, hogy megcélozzák az EP-t. Előbbi valódi szociáldemokrata jelölteket akar látni a szavazólapokon, és az unión belüli egyenlőtlenségeket számolná fel, utóbbi párt viszont jelezte, hogy bár mindkét választáson jogosultak indulni, csak a megyei közgyűlési listára vették át az ajánlóíveket.

A fentieken túl akad még jó egy tucat párt, amelyek nem válaszoltak a megkeresésünkre, így nem kaptunk első kézből információt az ambícióikról. Ugyanakkor – ha jóhiszeműen állunk a dologhoz – azt is feltételezhetjük, hogy a SZOM-hoz hasonlóan többük is felkerült ugyan a listára, ám kizárólag az önkormányzati voksolást célozták meg, és az EP-választáson nem akarnak indulni.

Törvény és precedens

Ha így van, még csak azt sem lehet mondani, hogy önhibájukon kívül kerültek volna nyilvántartásba, hiszen a jogszabály egyértelműen fogalmaz, ahogy a jelölő szervezetek nyilvántartásba vételére szolgáló hivatalos nyomtatvány is, amin az szerepel: „A jelölő szervezet nyilvántartásba vétele minden olyan választásra kiterjed, amelyen a szervezet jelölő szervezetként indulhat” – tehát, ha egy formáció pártként van bejegyezve, automatikusan felkerül az összes, június 9-én megrendezendő választás palettájára, így az EP-re kandidáló szervezetek közé is, függetlenül attól, hogy akar-e ott indulni. Erre rímel a választási törvény vonatkozó paragrafusa is, mely szerint „ha több általános választást azonos napon kell megtartani, azokat egy eljárásban kell lebonyolítani.” Ennek kapcsán a Nemzeti Választási Iroda azt közölte lapunkkal, hogy az egyaránt június 9-ére kitűzött, a törvény által tehát együtt szabályozott európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokat közös eljárásban tartják, a közös eljárásnak pedig a jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele is részét képezi. „A jogszabályi környezet bárki számára megismerhető, a jelölő szervezetek ennek megfelelően kérték nyilvántartásba vételüket” – érvelt lapunknak az NVI a kiírás egyértelműségével kapcsolatban.

Arra viszont még nem volt példa korábban Magyarországon, hogy egy napon rendezzék az EP- és az önkormányzati választásokat is, melyek – jellegükből és az eddigi alkalmakból fakadóan – értelemszerűen egymástól független események, nem magától értetődő tehát, hogyha egy párt az utóbbin akar indulni, akkor az előbbire is bejegyezteti magát.

Az NVI szerint ugyanakkor nincs ezzel baj, sőt a több választáson is indulni szándékozó pártok számára kifejezetten előnyös ez az eljárás, mert így elegendő egy alkalommal bejelenteni és nyilvántartásba venni a szervezetet. Arra a kérdésre, hogy szenvedhet-e kárt egyes, jószándékú kispártok hitelessége azáltal, hogy papíron nekiveselkednek egy választásnak, aztán kiderül, hogy azon egyáltalán nem áll szándékukban indulni, a választási iroda azt közölte: „a jelölő szervezetként történő nyilvántartásba vétel feltétele a további eljárási cselekményeknek, de a nyilvántartásba vett szervezet nem köteles jelöltet vagy listát állítani, nem köteles kampánytevékenységet folytatni, nem köteles semmiféle választási cselekményt végezni”,

tehát a bejegyeztetés gyakorlatilag még tét nélküli.

„A kérdéskör speciális kommunikációját nem tartjuk szükségesnek, mivel az érintettek a jelölő szervezet bejelentésére szolgáló P5 jelzésű nyomtatvány kitöltése során értesültek a fentiekről, illetve mivel a választásokon indulni szándékozó jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele már megtörtént, és panasz, megkeresés e tárgyban a Nemzeti Választási Irodához nem érkezett” – zárta rövidre a témát a NVI.

És a kamu- és törpepártok?

Az imént jóhiszeműek voltunk, most azonban egy pillanatra szemléljük kritikusan a választásokra összegyűlt törpepártokat. Mivel állami támogatások hiányában a hagyományos kamupártos indíték ebben az esetben nem merül fel, máshol kell keresni a rekordlétszám okát.

A motiváció jellemzően politikai lehet. Hatása az eredményre csak azoknak lesz, akik felkerülnek a szavazólapra, de ebből is tíz felett várható most. Várhatóan nagyobb lesz a képviselethez nem jutó szavazatok aránya, mint bármelyik korábbi választáson

– hűtötte le a kedélyeket lapunk kérdésére Tóka Gábor választási szakértő, a Vox Populi választási kalauz szerkesztője. Szerinte most egyébként is nagyon nehéz szavazatarányokat jósolni. Egyrészt azért, mert kevés a közvélemény-kutatás, és „ezek zöme is propagandaként jelenik meg”, másrészt azért, mert óriási a felbolydulás most a választónépességben, „nagyon nagy változásban van a pártrendszer, nagyon illékonyak a pillanatnyi pártpreferenciák.” És valóban, a különböző kutatások azt mutatják, hogy Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenése önmagában is annyira megkavarta az erőviszonyokat, hogy a korábbiaknál sokkal kevésbé egyértelmű, kitől vehet el szavazatokat egy törpepárt – már ha elvesz egyáltalán bárkitől.

Mohos Márton / 24.hu – Magyar Péter a Tisza Párt alapítója országjáró körútjának második napján Békés vármegyében 2024. április 18-án.

Alighanem a pártrendszer mély válságát és ezáltal az új pártok belépésének kivételesen jó esélyét érzékeli most egy-két komolyabb új párt mellett néhány túlzott önbizalmú gittegylet is

– elmélkedett a választási szakértő. De használható-e a „gittegylet” fogalma a kamupárt szinonimájaként? A köznyelvben a kamupárt jelzővel azokat a szerveződéseket illetik, amelyek nem azért indulnak el egy választáson, mert részt akarnak venni a képviseleti demokráciában. Ám természetesen nem minden törpepárt kamupárt.

Az észrevehetetlen támogatottságú pártok között akadnak olyan, történelemmel és némi bázissal rendelkező formációk, mint például a MIÉP, a Liberálisok vagy a Munkáspárt, amelyek régóta indulnak választásokon, csak éppen nem érnek el értelmezhető eredményt, de olyanok is, mint például az EP-n egyaránt nyilvántartásba vett, Gattyán György féle Megoldás Mozgalom (amely annyiban kilóg a sorból, hogy a tavalyi parlamenti választáson elérte az 1 százalékos küszöböt, így állami támogatásra is jogosult), illetve a fideszes országgyűlési képivselőhöz, Szatmáry Kristófhoz köthető Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja Vállalkozók Pártja, melyeknek az elsődleges céljuk nem a politizálás – de nem is a meggazdagodás.

Kamupártok azok, amelyek nem folytatnak érdemi politikai tevékenységet. Például a Megoldás Mozgalom vagy Gődény György sem szerveznek nyilvános eseményeket, kampányt, nem fogalmaznak meg politikai üzeneteket. Természetesen vannak olyan – e meghatározás szerint – nem kamupártok, amelyeknek sok politikusát szintén a köz- és magánpénzek megdézsmálásának a szándéka motiválja, de a kamu lényege nem a bűnözői hajlam, hanem hogy nyomokban sincs politikai tartalom vagy szándék

– definiálta lapunknak a fogalmat a szakértő, és e kategorizálása szerint egy kalap alá vehető Gattyán György szervezete és az olyan pártok is, amelyeknek alig egy tucat lájkolójuk van a Facebookon, ennek ellenére indulnak a választáson. Ilyenekből sincs épp hiány, és éppen ez indokolja azt, hogy ne csak a választási törvény hiányos ismeretével magyarázzuk, hogy ismét több tucat, lényegében senki által nem ismert formáció jegyeztette be magát egy választás előtt.

Mellettük pedig ott szerepelnek a listán a mindenki által ismert szereplők a parlamentből, azon túlról pedig a Kétfarkú Kutya Párttól kezdve Vona Gábor pártján át egészen Magyar Péterig és a Tisza Pártig egy sor formáció, amely valóban politizál.

Kapcsolódó
EP-mandátumkalkulátor 2024
A Political Capital és a 24.hu mandátumkalkulátorának segítségével láthatja, hogy az ön tippjei alapján hogyan találna gazdára az Európai Parlament 21 magyar mandátuma.