Budaházy: Lelkes vagyok, mert a világtengeren kitört vihar végén egy jó helyen is kiköthetünk

Nagyra értékeli Orbán Viktor kormányának munkáját.

Vannak dolgok, amiket Orbán Viktor már most lát, de mi csak mondjuk fél év múlva fogunk velük szembesülni velük – fogalmazott Budaházy György a Mandinernek adott interjújában.

Mint ismert, Budaházyt tavaly márciusban 17 év fegyházra ítélte terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék. Októberben a Kúria úgy döntött, hogy kiengedik a börtönből, és házi őrizetbe helyezik. Idén márciusban aztán másodfokon, jogerősen 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy büntetését, ezen kívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott. A pápalátogatásra hivatkozva április végén Novák Katalin köztársasági kegyelmet gyakorolva Budaházy esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.

A Mandiner kérdésre, hogy mi történt vele április óta, Budaházy közölte: igyekezett kipihenni az eljárás 14 éve alatt történteket, úgyhogy a nyár számára egy csendes, visszahúzódó időszak volt. Jelezte, az elnöki kegyelemmel nem helyezték hatályon kívül az elmarasztaló jogerős ítéletet, márpedig a Fővárosi Ítélőtábla döntését nem fogadja el semmilyen szempontból sem igazságosnak, sem jogszerűnek, ugyanakkor közölte: „már nagyon belefáradtunk az egészbe, a 14 év mindenkit kimerített, engem is, ezért az ügy elnöki kegyelemmel való ilyetén lezárásának örülünk.”

Közéleti kérdésekről szólva Budaházy György azt mondta, markáns véleménye van a jelenlegi világpolitikai helyzetről. „2006-ban a világ egy beállt struktúrában létezett, egy az első világháború óta létező – számunkra rossz – status quóban. Az országon beül ugyanakkor éppen akkor volt ideje a változásnak. Akkor arra lehetett és kellett is reagálni. Egyfajta rendszerváltó hangulat volt. Most viszont a világrend van változóban, és erre kell elsősorban koncentrálni” – fogalmazott.

A magyarság sorsának jobbrafordulásáért 2006-ban belföldön kellett harcolni, most viszont elsősorban a nemzetközi színtéren. Ott kell most nagyon okosnak lennünk, mert ha azok vagyunk, akkor a világtengeren kitört vihar végén egy jó helyen is kiköthetünk. Ezért vagyok lelkes. (…) Ott kell lennünk az új világrendet kialakító tárgyalóasztalnál, és ezért értékelem a jelenlegi kormány munkáját, mert Orbán Viktor szerintem felismerte ezt, ma már odafigyelnek a szavára külföldön is. Persze vannak dolgok, amiket ő már most lát, de mi csak mondjuk fél év múlva fogunk velük szembesülni vele

– mondta Budaházy a Mandinernek.