Tizenhétszeres díjemeléssel ütötte meg a kormány a pilótaképzést

Már kétmilliós hatósági díjat kér az állam arra, hogy egy cég évente meghosszabbítsa a pilótaképzési engedélyét. Az érintettek szerint ellehetetlenítették az iparágat, az illetékes minisztérium szerint viszont nincs ok az aggodalomra.

A magyarországi pilótaképzéssel foglalkozó szervezetek szerint a kormány teljesen ellehetetlenítette az üzletágat egy júniusban elfogadott törvénymódosítással, amely brutálisan megemelte a tevékenység hatósági engedélyek kiadásáért felszámolt díjakat.

A Lázár János által irányított Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) számos díjtételt drágított meg különböző mértékben, két alapvető fontosságú engedély esetében azonbantizenhétszeres, illetve harmincháromszoros lett az emelés mértéke.A pilótaképző szervezetek szerint ez a példátlan hatósági díjemelés jelentkezik majd a képzés piaci árában is, az áremelés pedig visszavetheti a jelentkezők számát.

A tárca az „egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása” néven futó csomaggal számos közlekedési terület szabályozásába avatkozott be, megváltoztatta többek között

A 136 igen, 36 nem szavazattal jóváhagyott módosító csomag melléklete szerint a „légitársasági pilóta, kereskedelmi pilóta és többfős személyzet pilóta szakszolgálati engedélyekhez és kapcsolódó tanúsítványokhoz és jogosításokhoz képzéseket nyújtó, jóváhagyott képző szervezet (a szakzsargonban ATO) éves felügyelete” az eddigi 120 ezer forintról 2 millióra nőtt.Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pilótaképzéssel foglalkozó vállalkozásoknak évente immár kétmillió forintos díjat kell fizetniük azért, hogy a minisztériumhoz tartozó légügyi hatóság emberei évente egyszer látogatást tegyenek náluk, és egy audit elvégzése után a következő évre meghosszabbítsák a tevékenység végzésére kiadott engedélyt. Szokatlan módon ezt a díjemelést a törvénymódosítást megelőző fél évre visszamenőleg is behajtják. Az új jogszabály szerint ugyanis … „a felügyeleti díj és a 2023. január 31. napjáig befizetett felügyeleti díj különbözetét 2023. szeptember 30. napjáig kell megfizetni”.

A repülőorvosok éves felügyeleti díjánál még drasztikusabb a tarifaemelés: ott 60 ezer forint helyett kell 2 milliót fizetni.

A pilótaengedély megszerzéséhez – a gépkocsira érvényes jogosítványhoz hasonlóan – kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat, és a gyakorló pilóták számára is kötelező a rendszeres alkalmassági.  A 40 és 60 év között pilóták esetében például fél év, a 60 év felettiek esetében pedig negyed év az orvosi engedély érvényességi ideje. Ezt csak a repülőorvosok adhatják ki. A vizsgálatok a most alkalmankénti 20-30 ezer forint körüli díja előreláthatóan jelentősen megemelkedik majd, mivel az orvosok engedélyei is megdrágultak.

Ezek a hosszabbítási vagy engedélymódosítási eljárások a környező országokban és Nyugat-Európában a most bevezetett díjak töredékébe kerülnek.

Összehasonlításképp:

A korábbi években a kedvező árak miatt kifejezetten sok külföldi érkezett Magyarországra azért, hogy itt tegye le a pilótavizsgát. A pilótaturizmus mára visszaesett, ám a képző szervezetek szerint a mostani díjemelés végképp megadja a kegyelemdöfést a külföldi bevételi forrásaiknak. A hazai érdeklődők száma is visszaesett. A koronavírus-járvány idején drasztikusan visszaesett a különféle légiközlekedési képzésben résztvevők száma. A járványidőszak óta a repülőgvezetői pálya iránti érdeklődés érezhető mértékben csökkent, sokan érzik úgy, hogy a nagy pénzügyi befektetés és a hosszú tanulási idő nem biztos, hogy megtérül valaha. Forrásaink szerint  jelenleg 2,5-3 millió forintba kerül egy privát pilóta képzése (PPL), de a későbbi légitársasági karrierben gondolkodók számára a több modulból álló, összetett kereskededelmi pilóta (CPL) képzések ennél nagyságrendekkel nagyobb költséget jelentenek.

A cégek viszont a mostani hatósági díjemelést kénytelenek lesznek tovább hárítani, ami ismét csökkentheti a jelentkezők számát. A díjemelés csak az olyan képzőhelyek működését nem befolyásolja, amelyeknél nem az önköltséges pilótajelöltek tartják el a céget. Ilyenre példa a Debrecenben az egyetemmel együttműködő vállalkozás, amely  akkreditált pilótaképzést végez többek között Stipendium Hungaricum-ösztöndíjas külföldi hallgatóknak.

Név nélkül nyilatkozó forrásaink szerint az elmúlt hetekben felvetődött, hogy a szervezetek egyetlen közös cégbe tömörülve védenék ki a díjemelés hatását, ám ez a terv a szerteágazó üzleti érdekek miatt hamvába holt. Pillanatnyilag az egyetlen lehetséges megoldásnak azt látják, hogy külföldre viszik a repülős vállalkozásokat, és az ottani, jóval kedvezőbb díjakkal próbálják megtartani a hazai képzési keresletet is.

A közlekedési hatóság honlapja szerint jelenleg 26 „jóváhagyott légijárművezető-képző szervezetet” tartanak nyilván Magyarországon, a listában szereplő cégek közül négy esetében azonban eleve felfüggesztették az ATO-engedélyt.

A minisztérium szerint nincs ok az aggodalomra, állítják, hogy a díjemelések miatt nem várható drasztikus átrendeződés a piacon. A tárcától levélben kérdeztük, hogy miért volt szükség az eddigi díjtételek sokszoros emelésére. Az ÉKM szerint a javaslat a „légiközlekedés biztonsága érdekében” született meg, arra viszont nem adtak magyarázatot, hogy a kettő között mi az összefüggés.

Indoklásként azt is írták, hogy a 2015-ben megállapított felügyeleti díjak emelésére

a magyar légiközlekedési iparág gazdasági teljesítőképességéhez igazítva, az elmúlt 8 év gazdasági változásait, annak a felügyeleti hatósági eljárásra gyakorolt hatásait figyelembe véve került sor.