Nem tetszik az osztrák kormánynak, hogy Magyarország elengedi az embercsempészeket a börtönből

Az osztrák belügyminiszter már lépett is az ügyben.

Ausztriában is hullámokat ver az, hogy a magyar kormány úgy döntött, elengedi a hazai börtönökből a külföldi embercsempészeket.

A héten számoltunk be arról, hogy egy április végén hatályba lépett kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ezek az elítéltek kiszabadulhassanak a rácsok mögül, a magyar állam “cserébe” csupán azt kéri tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot. Azaz szinte az amnesztiával felérő lehetőséget kapnak a magyar kormánytól a Magyarországon embercsempészet miatt elítélt külföldiek, köztük olyanok, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai. A magyar állam ugyanis még azt se nagyon ellenőrzi, hogy a külföldi bűnözők valóban elhagyják-e az országot, visszatérnek-e anyaországukba, letölteni-e a büntetést.

A hvg.hu friss osztrák lapszemléjéből kiderül: nyugati szomszédunk nem örül mindennek.

Gerhard Karner, osztrák belügyminiszter például arra utasította a tárca illetékesét, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar társszervekkel és készítse elő a szükséges ellenintézkedéseket. Nemrég például az RTL Klub rejtett kamerás riportjából is kiderült, hogy a magyar kormány sorra bocsátja el idő előtt a börtönből a külföldi embercsempészeket.

Az osztrák fél eközben úgy látja, hogy a magyar eljárás a szervezett bűnözés érintett tagjainak kedvez, noha ezek az elítéltek emberéleteket veszélyeztettek és veszélyeztethetnek.

Jelenleg összesen 2600-an vannak börtönben embercsempészet miatt, a többségük külföldi.

A kormányinfón Gulyás Gergely azzal indokolta a gyakorlatot, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök. A magyar börtönökben a fogvatartottak több mint 13 százalékát a külföldi teszik ki (közel 2600 ember).

Mindeközben az ugyanazért elítélt magyar állampolgárok nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, mint a külföldiek.