Hiába kérnek oltást a Magyarországon élő amerikaiak

Egy itt élő amerikai állampolgár magyar felesége mondta el lapunknak a kálváriájukat, azt, hogy a beteg és idős férfinek hogyan próbáltak oltást szerezni január óta.
Kapcsolódó cikkek

„A férjem elmúlt 60 éves, állandó tartózkodási kártyával és magyarországi lakcímmel rendelkezik. Tizennégy éve tanít vendégtanárként egy budapesti egyetemen, a fizetését Amerikából kapja egy nonprofit alapítványon keresztül. Az egyetemnek így semmibe nem kerül, hogy a Cambridge-ben szerzett PhD-jével órákat ad. De mivel fizetés híján munkaviszonya sincs, az egyetem sem tudta hozzásegíteni, hogy tajszáma legyen és regisztrálni tudjon az oltásra” – avat be a helyzetükbe Pálhegyi Krisztina, aki hónapokig küzdött azért, hogy a koronavírus elleni védőoltást segítsen beszerezni a férjének.

Regisztrációs kísérlet, nullákkal

A kormány márciusi bejelentése szerint a védőoltást azok is megkaphatják, akiknek nincs érvényes tajszámuk. Ám arra nem tért ki a közlemény, hogy mi történik azokkal, akik egyáltalán nem rendelkeznek tajszámmal: ők azok a külföldi állampolgárok, akik huzamosabb ideje tartózkodnak Magyarországon, itt dolgoznak, de társadalombiztosítás helyett a magánegészségügy szolgáltatásait veszik igénybe. A járvány kitöréséig az összes szükséges védőoltáshoz hozzájuthattak – például az influenza elleni vakcinához is –, azonban a koronavírus elleni szérumból az összeset lefoglalta a kormány, és Gulyás Gergely miniszter január végén ki is mondta: nem várható, hogy az oltóanyag más úton beszerezhető lesz.

Ez azért nagy baj, mert több ezer olyan lakosa van Magyarországnak, akik egy joghézag miatt nem kaphatnak oltást, hiába akarják megszerezni

– véli Krisztina.

Kapcsolódó
Tényleg mindenkinek ingyen jár a Covid elleni oltás?
Egymást érik a kormányzati nyilatkozatok a koronavírus elleni oltásról: egy részükben arról van szó, hogy ingyenes, és mindenki igénybe veheti, más nyilatkozatokban a tajszámmal rendelkezőkre szűkítik a kört. Megpróbáltuk kibogozni, oltásügyben pontosan mit jelent a „mindenki”?

A férj az eddigi magyarországi tartózkodása alatt egy magánszolgáltató közbeiktatásával vett igénybe egészségügyi ellátásokat. A magyar egészségügyi intézményeknek ez a cég fizetett teljes költségtérítést, amit a férfi amerikai egészségbiztosítójának számláztak ki. Ez az eljárás széles körben szokásos: több ezer itt dolgozó amerikai állampolgár számára az ilyen egészségügyi magánszolgáltatók a háziorvosi rendelő szerepét töltik be. Most viszont ezek az ellátottak szorult helyzetbe kerültek, mert

Amikor Krisztina megjelent a háziorvosánál oltásra, a férje is elkísérte, vitte az útlevelét meg az állandó tartózkodási kártyáját, abban a reményben, hogy esetleg lesz számára egy maradék adag. Amikor az orvost megkérdezték, azt válaszolta, „így nyerje meg a lottóötöst! Valaki lemondta az időpontját. Töltsék ki a kérdőívet és várjanak, mindjárt beoltom”.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu – Pálhegyi Krisztina és férje a törökbálinti otthonuk előtt.

Amikor viszont kiderült, hogy nincs tajszám, az orvos elbizonytalanodott – meséli az asszony. – Telefonon felhívott egy illetékest, hogy mi a teendő. Az illető kis várakozási időt kért, míg ő is felhív valakit. Húsz perc múlva hívta vissza a háziorvosomat a rossz hírrel.

„Látszott a háziorvoson, bántja, hogy el kell küldenie egy embert, aki oltást szeretne. Búcsúzóul azt javasolta, próbáljuk a férjemet a vakcinainfo.gov.hu rendszerében a nevével és kilenc nullával regisztrálni. Mondtam, hogy ez hónapokkal ezelőtt megtörtént, mások is ezt tanácsolták. A saját regisztrációmmal egy időben a férjemet is regisztráltam ily módon, amint lehetőség nyílt rá. De azóta kiderült, hogy akik így tettek, nem kerülnek az oltásra várók listájára. Az e-mailek viszont azóta is érkeznek a férjem címére, mintha érvényes regisztrációja volna.”

Ügyintézési kálvária

Krisztina januárban a Nemzetközi Oltóközpont honlapján is regisztrált. Később a magánszolgáltató – miután a kormányhivatal fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított ellene – egy sajnálkozó e-mail kíséretében mindenkinek visszautalta a fejenként ötezer forintos előjegyzési díjat.

„Amerikai barátaink, akik januárban a Nemzetközi Oltóközpontot javasolták, szintén nem kaptak oltást. Márciusban mindketten megkapták a fertőzést. Hatvanas évei közepén járó házaspárról van szó, akik negyven éve laknak Magyarországon, beszélik a nyelvünket, otthon érzik magukat, és úgy tervezték, hogy itt élik le az életüket.

A hölgy hetekig volt kórházban súlyos állapotban, hajszál híján kerülte el a lélegeztetőgépet. Már otthon van, de időbe telik, míg felépül. Az ismeretségi körömben egy fiatalabb amerikai tanárnő és családanya viszont nem volt ilyen szerencsés. Ő sem jutott oltáshoz, covidos lett, és sajnos meghalt a kórházban. Mivel naponta hallottunk hasonló híreket a környezetünkben, egyre jobban kikészített a helyzet, hogy a 64 éves és asztmás férjem védőoltására nincs mód ebben az országban

– mondja Krisztina.

Az asszony elment a lakóhelyük szerint illetékes kormányhivatalhoz, megpróbálta kikönyörögni, hogy a férje valamilyen úton-módon bekerülhessen a társadalombiztosítási rendszerbe. Továbbirányították a fővárosi kormányhivatalba, ahol közölték, hogy nem ők az illetékesek az ügyben, továbbküldték a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK). Itt az ügyintéző együttérző hangon elmondta, hogy megérti a problémát, de pillanatnyilag nem létezik megoldás, nekik sincs más lehetőségük, mint várni, hogy lesz-e jogszabálymódosítás, ami lehetővé teszi az itt élő, tajszám nélküli külföldiek beoltását. Annyi változtatásra lenne szükség a NEAK munkatársa szerint, hogy

 Aki tudhatná a választ, nem felel

A NEAK honlapja szerint tajszámot azok a külföldiek igényelhetnek, akik az Európai Gazdasági Térség valamelyik tagállamából származnak. A KSH és az Országos Foglalkoztatási Szervezet adatai szerint a nem EGT-tagállamból érkezett munkavállalók közel húszezren vannak, és a számuk emelkedik. Falus Ferenc volt tiszti főorvos a 24.hu-nak a múlt héten azt nyilatkozta, hogy szerinte az egészségügyi törvény alapján a koronavírus elleni oltáshoz nincs szükség tajszámra: járványügyi érdekből minden tartósan Magyarországon tartózkodó személynek jár a vakcina, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e biztosítással.

Felhívtuk az amerikai nagykövetséget, ahol viszont azt a meglepő – és Krisztináék tapasztalatával ellentétes – választ kaptuk, hogy minden amerikai megkaphatja az oltást, aki a tajszám helyett kilenc darab nullát gépel be a regisztráció során. Megkerestük a NEAK sajóosztályát is, azt tudakolva, hogy tajszámmal nem rendelkező külföldi állampolgárok mikor és milyen úton juthatnak hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz. Kérdésünkre eddig nem érkezett válasz.