Müller Cecília: Nem lehet lazítani a járványügyi szabályokon

Sajtótájékoztatót tart az operatív törzs.
Kapcsolódó cikkek

Csütörtök kora délután is sajtótájékoztatón ismertette az operatív törzs a magyarországi járványhelyzet legfrissebb fejleményeit.

Kiss Róbert, a rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese közölte: az elmúlt 24 órában 145 esetben kellett intézkedniük a  maszkviselési szabályok megszegése miatt. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 127 esetben intézkedtek, üzletekben 14 esetben volt gond a maszkviseléssel. Tömegközlekedési eszközön 4 emberrel szemben kellett intézkedni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elimételte a reggel közölt adatokat: 1410 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét az utóbbi 24 órában, 98 beteg életét vesztett. Nem lehet lazítani a járványügyi szabályokon, ezek szükségesek, mert hatvan országban detektálták a brit variánst és emellett egyéb mutációk is megjelentek. Ez nem meglepetés, a koronavírus természete ismert volt, a kérdés az, hogy a mutációk ellen védenek-e az oltások. A brit változat esetében megmarad a szervezet védettsége.

Csak kevés hír érkezik a mellékhatásokról, ezek nem súlyosak, orvosi beavatkozást elvétve igényelnek. Eddig 134 554 fő kapott oltást, 4030 fő már a második oltását is megkapta. Fontos a védőoltások beadásának gyorsítása, ezét jelentős előrelépés, hogy az OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinák alkalmazását Magyarországon.

A vészhelyzeti engedély hat hónapra szól, egyszer meghosszabbítható.

Információs csomagot kapnak a háziorvosok Müller Cecíliától, ezt még ma kiküldik. Ebben a csomagban egy oktatófilm is lesz. A háziorvosok megkapják a jelentkezők listáját. Tudományos szempontból örömteli hírt is közölt Müller Cecília: sikerült Magyarországon kitenyészteni a brit mutánst, ez azért fontos, mert fejlesztik a magyar vakcinát is, ebben a folyamatban ez egy jelentős lépés.

Mivel az újságírói kérdésekre délelőtt választ Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezért a sajtótájékoztatón ezekre nem tértek ki. A kormányinfón elhangzottakról itt olvashat.