Vizsgálat indulhat a badacsonytomaji alpolgármester és „Rogán trafója” ügyében is

A badacsonytomaji alpolgármester feldarabolta és eladta azt a telket, amit turisztikai fejlesztés céljára szerzett meg jutányos áron az önkormányzattól.

Sértett törvényt Hartai Béla, Badacsonytomaj alpolgármestere azzal, hogy májusban fejlesztés nélkül egy építőcég tulajdonosának továbbértékesített egy értékes fejlesztési területet?

tette fel a kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek Vadai Ágnes, DK-s képviselő. A politikus a 24.hu korábbi cikkére hivatkozott, amelyben arról írtunk, hogy a badacsonytomaji alpolgármester feldarabolta és eladta azt a kiváló helyen fekvő telket, amit turisztikai fejlesztés céljára szerzett meg jutányos áron az önkormányzattól még a megválasztása előtt.

Hartai azt ígérte, hogy 2022-ig pincesort épít a területre, és szerződésben vállalta, hogy ha nem valósul meg a beruházás, az önkormányzat visszaveheti tőle az ingatlant, sőt kötbért is fizet. A jelenleg is élő szerződés azonban nem akadályozta meg abban, hogy májusban fejlesztés nélkül egy építőcég tulajdonosának továbbértékesítse a területet.

Polt Péter válaszában azt írta, hogy Vadai Ágnes kérdését feljelentésként értékelte, ezért azt a Tapolcai Rendőrkapitánysághoz továbbította. A lépést azzal indokolta a legfőbb ügyész, hogy a nyomozóhatóság feladata ugyanis annak megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás felkelti-e bűncselekmény gyanúját, és van-e helye a nyomozás elrendelésének.

Az alpolgármester saját zsebre eladta a telket, Badacsonyban kitört a belháború
Zúgolódnak a képviselők az alpolgármester szerződésszegése miatt, a polgármester magyarázkodása sem nyugtatta meg a kedélyeket.

A DK-s politikus egy másik, szintén a 24.hu által feldolgozott témában is a legfőbb ügyészhez fordult. Augusztus 13-án számoltunk be arról, hogy a munkálatok előzetes bejelentése nélkül kihelyezte a XII. kerületi Felhő és Gyöngyvirág utca sarkára az Elmű alvállalkozója azt a nagy teljesítményű transzformátorállomást, amely miatt júliusban heves tiltakozás indult a környéken. A szomszédok megszerezték a munkálatok dokumentációját és ez alapján azt állítják, hogy a transzformátor Rogán Antal propagandaminiszter korábbi lakóhelyének ellátására szolgál. A hatalmas alapterületű, többszintes villát a Valton-Sec Kft. résztulajdonosa, Bessenyei István és felesége, Sarka Kata építtette, és tavaly készült el.

Vadai megkeresése, amelyben a képviselő azt kérdezte, hogy sértett-e a törvény az Elmű alvállalkozója a trafó kihelyezésével, Polt szerint a villamosenergia-ipari építésügyi hatóság eljárásával összefüggő és az ügyész közérdekvédelmi feladatkörében való fellépésre irányuló kérelemnek minősül, ezért azt a Fővárosi Főügyészségre irányította.

Kiemelt kép: MTI/Varga György