Müller Cecília: Tovább nőhet a fertőzések száma a lazítások után

A 200 főnél több gondozottal rendelkező idősotthonok élére intézményparancsnokokat nevezhetnek ki.
Kapcsolódó cikkek

Dr. Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a 200 főnél több gondozottal rendelkező idősotthonai esetében is lehetővé vált intézményparancsnokok kinevezése. Ismereteik szerint 18 ilyen intézmény van az országban. Feladatuk a járványügyi szabályok betartása és a készletek felhasználásának ellenőrzése lesz.

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos elismételte a reggel közölt hivatalos adatokat: újabb 12 idős, krónikus beteg veszítette életét a koronavírussal összefüggésben, így 312 főre emelkedett a magyarországi  áldozatok száma. Már 2775 fertőzöttről tudnak az országban, az ő számuk az elmúlt napban 48 fővel nőtt. Csaknem 73 ezer tesztet végeztek el. Továbbra is az idősotthonok és a koronavírus-fertőzötteket ápoló kórházak, osztályok számítanak gócpontnak.

Elmondta: a járványgörbe kiegyensúlyozódni látszik, de egyelőre nincs ok fellélegezni. Május 4. után a védekezés új szakasza kezdődik, de még az is elképzelhető, hogy

az azt követő időszakban a fertőzések száma megemelkedhet. Leginkább az idősek veszélyeztetettek.

A járványügyi adatok alapján hozhatta meg a döntéseket a kormány a járványügyi intézkedések enyhítéséről. A fertőzöttek 62 százaléka fővárosi, illetve Pest megyei. Ugyanez az arány (63 százalék) a halálozások tekintetében a főváros és környéke, illetve a vidék között.

Folyamatosan képzik az egészségügyi dolgozókat, ez leginkább a légzéstámogatást, illetve a lélegeztetőgép kezelésének oktatását jelenti. 1900 önkéntest képeznek ki segédápolónak, 23 ezren jelezték, hogy önkéntes orvosként vagy ápolóként segítenének. 18 ezren közülük már sikeres vizsgát tettek.

A háromnapos hétvégével kapcsolatban elmondta: az anyák napja az egyik legszebb nap az évben, bár most sokan nem tudják a szokásos módon megünnepelni, viszont az online tér lehetőséget ad az édesanyák, nagymamák köszöntésére. Kiemelte: nem jellemző, hogy tárgyakkal terjedne a vírus, így aki virággal, bonbonnal köszöntené édesanyját, nem kell ettől tartania. Müller Cecília beszámolója végén anyák napja alkalmából köszöntötte 88 éves édesanyját.

Kiss Róbert ezredes közölte: eddig 1075 alkalommal intézkedtek kijárási korlátozás megszegése miatt, 39619 alkalommal kellett intézkedniük ilyen jellegű ügyekben.  80 esetben rémhírterjesztés miatt volt szükség rendőri intézkedésre. 10 199 ember van házi karanténban.

A sajtó kérdéseire elhangzott:

Kiemelt kép: Czeglédy Zsolt/MTI