Kijárási korlátozás: nem a budapestiek a legrenitensebbek, Pest és Fejér megyében is vannak gondok

Mobiladatok mutatják, melyik megyében hogyan változott a boltba, piacra, étterembe és munkába járás. Budapesten minden érték csökkent.

Április 9-én jelentést készített a Google, amiben mobiladatok alapján foglalták össze, hogyan alakult az egyes helyszíneken eltöltött idő a januári-februári öthetes bázisidőszakhoz képest. A magyar adatok elég szomorúak: bár az öt kategóriából négynek mínuszos értéke van, azaz kevesebbet látogatjuk őket, a parkokban mégis ötödével több időt töltöttünk országos átlagban, mint februárban. Akkor hideg volt, most viszont kijárási korlátozás van.

Így készült

A Google leírása alapján a jelentésen anonimizált adatokkal dolgoznak, azokat például ki is hagyták, akik „nem voltak elég elfoglaltak/aktívak” ahhoz, hogy ezt esetükben biztosítani tudják. Az adatok azoktól származnak, akik a Google-fiókjukban engedélyezték a Helyelőzményeket.

Izgalmas megnézni a területi adatokat is: Budapest példamutató, minden értéke negatív (az otthon töltött időé ezzel együtt pozitív), de például Fejér megyében másfélszer, Pest és Komárom-Esztergom megyében pedig kétszer annyit voltak parkokban az emberek. A főváros után Pestben és Fejérben van a legtöbb fertőzött.

A könnyebb megértés miatt grafikonra tettük az adatokat, amiket alább meg is nézhet. A vízszintes tengely a fertőzések számát

mutatja (április 10-i állapot alapján), skálája pedig logaritmikus, hogy ne sűrűsödjenek össze túlságosan az adatok. A függőleges szaggatott vonal az egyes kategóriákban szereplő megyék (és Budapest) medián értékeit mutatja meg, ami gyakorlatilag kettéosztja a területi egységeket. Nem szerepel minden területi egység minden grafikán, ugyanis a Google megjelölte azokat a részeket a jelentésében, ahol az adott értékhez nem áll rendelkezésre elegendő adat, a torzítás miatt azokat mi sem közöljük.

Az éttermek, kávézók, mozik és könyvtárok forgalma mindenhol visszaesett, ami annyiban nem meglepetés, hogy előbbi csak elvitelre dolgozik, utóbbiak pedig bezártak. A piacok, élelmiszerboltok és gyógyszertárak forgalma is mind negatív értéket mutat április 5-re,

a tömegközlekedésről pedig leginkább a fővárosban mondtak le: tízből négyen szállnak csak villamosra a február eleji bázishoz képest.

A munkahelyeken eltöltött idő is mindenhol csökkent, aminek nemcsak a home office lehet az oka, de az elbocsátások is.

Részleteket az alábbi grafikán talál, a nyilakkal tud lapozni a diák között.

Kiemelt kép: 24.hu