Márki-Zay szerint a gyereket a legtöbb ártalom nem egy fenékreütéssel éri

Azoknak is üzent, akik azért nem vállalnak több gyereket, mert csak egyet tudnak az elveiknek megfelelő figyelemmel és türelemmel nevelni.

Márki-Zay Péter továbbra is kitart amellett, hogy szerinte túl szigorú a gyermekek védelmét garantáló hazai szabályozás, ami teljes mértékben tiltja a testi fenyítést.

Mint korábban megírtuk, a hódmezővásárhelyi polgármester egy helyi internetes rádióban beszélt arról, hogy a testi fenyítést is szükségesnek érzi ahhoz, hogy gyerekei szót fogadjanak. Azt mondta, hogy a kanadai szabályozást tartja helyesnek, szerinte ez olyan előírásokat tartalmaz, hogy a gyereket csak nyitott kézfejjel szabad ütni, és nem maradhat nyoma.

Az elhangzottak miatt Márki-Zay már másodszor magyarázkodik Facebook-oldalán. Azt írja, „a liberális nevelés híveinek felháborodása érthető, ugyanakkor többnyire egy félreértésen alapul”, számára ugyanis a testi fenyítés egyáltalán nem azonos a gyerek bántalmazásával és verésével, és utólag komoly tévedésnek tartja, hogy ezt a kifejezést használta. (Azt nem magyarázza meg a bejegyzésben, hogy akkor miért hozta szóba a nyitott kézfejjel ütést helyes példaként, és később is szóba hozza, hogy nagyobb problémát is el tud képzelni egy fenékreütésnél.)

A polgármester kitér arra, hogy a szavai miatti felháborodáshoz csatlakozott a fideszes sajtó és egyes közszereplők: szerinte nekik akkor is ilyen határozottan kellett volna megszólalniuk, amikor fideszes politikusok bántalmazták a feleségüket, vagy a miniszterelnököt az édesapja.

A gyereknevelésben viszont szerencsésebbnek tartana a mostaninál megengedőbb, de szigorúan betartatott törvényt, szerinte ugyanis a gyereket a legtöbb ártalom nem egy fenékreütéssel éri, hanem például a válással, a szeretethiánnyal, a mindent ráhagyó neveléssel. Üzen azoknak is, akik azért nem vállalnak több gyereket, mert csak egyet tudnak az elveiknek megfelelő figyelemmel és türelemmel nevelni: szerinte ha mindenki így gondolkodna, „már kihalt volna az emberiség”. (Fotó: MTI / Ujvári Sándor)

Címkék: