Átlátszó: Az amerikai kormány aggódik Magyarország keletre sodródása miatt

Az Orbán-kormány folyamatosan halasztgatja a magyar-amerikai védelmi megállapodás megújítását.
Kapcsolódó cikkek

Egyre jobban aggódnak az amerikai kormány magas rangú diplomatái amiatt, hogy Orbán Viktor Oroszország felé irányítja Magyarországot és próbálja függetleníteni az amerikai szövetségesi kapcsolatoktól – írja az Átlátszó.

A tényfeltáró portál szerint az egyik fő baj, hogy a magyar kormány másfél évnyi tárgyalássorozat után sem akarja aláírni az amerikai kormánnyal közös védelmi együttműködési megállapodás (DCA) megújítását.

Az újság úgy tudja, hogy emiatt februárban Magyarországra látogathat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, akivel Orbán Viktor múlt héten telefonon egyeztetett. Az Átlátszó forrásai szerint beszélgetés során szóba került a DCA is.

Az USA külügyi vezetése szerint az is aggasztó, hogy a Kína és Oroszország felé történő közeledés nem csak Magyarországra jellemző, de Olaszország és Csehország vezetői is arról beszélnek, hogy nem a nyugat, hanem a kelet jelenti a jövőt.

Orbánnak elkötelezett a NATO iránt, de nem akarja, hogy bárki beleszóljon a magyarok dolgába – írja az Átlátszó. Ugyanakkor a miniszterelnök állítólag tavaly azt mondta David Cornstein amerikai nagykövetnek, hogy olyan országot akar, mint Ausztria, amely katonailag semleges, nem NATO-tag.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs