Nem engedi kikötni a 629 menedékkérőt szállító hajót az olasz belügyminiszter

Matteo Salvini szerint Máltának kellett volna befogadnia a mentőhajót.
Kapcsolódó cikkek

A német SOS Mediterrannee civilszervezet Aquarius nevű hajója, fedélzetén 629 menedékkérővel vasárnap nem tudott kikötni az olasz partoknál, mivel a hatóságok nem adtak engedélyt rá. Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint a földrajzi közelség miatt a hajót Máltának kellett volna fogadnia, a szigetország szerint azonban nem ők az illetékesek, mert a mentőhajó líbiai felségvizeken vette fel az észak-afrikai személyeket, így Olaszország kötelessége fogadni őket.

A civilek hajója jelenleg líbiai felségvizeken vár döntésre.

Ahogyan korábban megírtuk, az  Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, 11 gyermek és hét várandós nő is van. A mentési munkálatokat nagy részben az olasz haditengerészet végezte, és a Római Mentési Koordinációs Központból irányították.

Matteo Salvini, a kormányzó jobboldali Liga vezetője korábban ígéretet tett a migrációs politika szigorítására. Belügyminiszterként Salvini első útja a szicíliai Pozzalóba vezetett, amely a legterheltebb regisztrációs központnak (hot spot) számít Olaszországban. Salvini alig tette le miniszteri esküjét, szigorítást ígért az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kiutasítását illetően. Kijelentette: „az illegális bevándorlók gyöngyélete véget ért, készüljenek csomagolni, mert nyugodtan ugyan és békés módszerekkel, de távozniuk kell”. Kijelentette: fordulatra készül a migránsokat a Földközi-tengeren Olaszországba szállító nem kormányzati szervezetekkel szemben is:

az államnak ismét államnak kell lennie, és senki sem köthet ki az olasz kikötőkben, aki az embercsempészeket (munkájukban) helyettesíti.

(BBC, SOS Mediterranee)