Az állami tankönyvek felzabálhatják a teljes piacot, aggódnak a kiadók

Ez lehet az utolsó tanév, amikor magánkiadók közismereti tankönyvei még szerepelnek az engedélyezett könyvek listáján.
Kapcsolódó cikkek

Augusztusban jár le a magánkiadók közismereti tankönyveinek engedélye. A korábbi visszautasítások ellenére néhány magánkiadó – a tankönyvrendeletre hivatkozva – május 3-ig mégis benyújtotta a kérelmet a hosszabbításra, ha azonban az állam ismét elutasítja őket, ez lehet az utolsó tanév, amikor magánkiadók közismereti tankönyvei még szerepelnek a listán – írta meg az Index.

A magán-tankönyvkiadók utoljára 2013-ban tudtak közismereti tankönyvet engedélyeztetni, azóta csak miniszteri felhívásra nyújthatnak be könyvet. Ilyen felhívás azonban közismereti tantárgyakra 2014 óta nem volt, és az ekkor kiadott engedélyek idén augusztusban lejárnak. Az állami kiadó, az OFI bármikor engedélyeztethet könyvet.

Reményfy Tamás, a Mozaik Kiadó ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: az Emmi tájékoztatása szerint a tankönyvi engedélyek meghosszabbítását legkésőbb az engedély lejártát megelőző 120 nappal lehet kezdeményezni, és összesen háromszor lehet hosszabbítani. Ez a határidő az augusztus végéig engedélyezett könyveknél 2018. május 3-án járt le. A lap úgy tudja, hogy több magánkiadó is benyújtotta a hosszabbítási kérelmét, de arról egyelőre nincs hír, milyen eredménnyel járt a próbálkozásuk.

A Mozaiknak jelenleg 196 tankönyve érthető el a tankönyvjegyzéken, ezeknek körülbelül 90 százalékának lejár idén az engedélye. Amennyiben a Mozaik kiadványai lekerülnek tankönyvjegyzékről, továbbra is megvásárolhatóak lesznek, csak nem a központi normatíva terhére.

Kereszty Péter, a Tanosz (Tankönyvesek Országos Egyesülete) elnöke a lapnak úgy nyilatkozott:  az állami könyvek minősége nem tudja pótolni a kieső magánkiadós könyveket, annak ellenére, hogy évről évre kevesebb magánkiadós könyv van a jegyzéken, mégis egyre többet rendelnek belőlük, miközben 2015-től folyamatosan csökken az állami tankönyvek népszerűsége.