Tényeket elmaszatolva mondott igent az EU Paks II-re

Jávor Benedek szerint egy csomó kockázati tényezőt nem vett figyelembe az EU, amikor igent mondott a paksi bővítésre.
Kapcsolódó cikkek

Azt írja a blogján Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, hogy csapatával alaposan megrágta azt a döntést, amit az Európai Unió hozott, amikor rábólintott a paksi atomerőmű bővítésére. Amit találtak, az nem szívderítő:

valótlan, egymásnak ellentmondó állítások, meg nem vizsgált körülmények, vitatható jogértelmezések és alá nem támasztott feltételezések sokasága teszi támadhatóvá az anyagot.

Jávorék megállapításai sokrétűek: nem reálisak a várható energiafogyasztásra adott előrejelzések, nem vizsgáltak alternatív megoldásokat, nem tartható a 12,5 milliárd eurós költségbecslés sem. Időre nem fognak elkészülni a blokkok, ráadásul mivel az egész projekt az oroszok kezében van, az oroszoktól való energiafüggőség se csökken majd.

A beruházás a döntés szerint is súlyosan veszteséges lesz, a költségek akár 1000 milliárd forinttal is meghaladhatják a bevételeket.

A magyar kormány egyik érve a kapacitáshiány a magyar piacon, ami a megújuló energiaforrásokkal és energiahatékonysági intézkedésekkel leszorítható Jávorék szerint. Ráadásul az EU össze akarja kapcsolni a tagállamok energiapiacát, Paks II meg pont arra épül, hogy ne kelljen más államoktól áramot importálnunk.

Arra sincs garancia a döntésben, hogy minimális lesz az állami támogatás, és nem olyan sok, ami a veszteségességet ellensúlyozza majd. Az is hamis, hogy nem lesz Paks II-nek ártorzító hatása. Főleg ha azt vesszük, hogy amíg a régi és új reaktorblokkok együtt működnek majd, több áramot fognak termelni, mint a hazai éjjeli áramfogyasztás. Ezért exportálnunk kell majd az áramot, amivel beavatkozunk a környező országok energiapiacába. Jávor írása így zárul:

Mindezek alapján a Bizottság döntése jogilag súlyosan kifogásolható, amit uniós tagállamok, például Ausztria, akár az Európai Bíróságon is megtámadhat.
Kétségkívül az évszázad beruházása, amennyiben az évszázad végéig (meg)emlegetjük majd.

(Kiemelt kép: 24.hu / Berecz Valter)