Orvosprofesszor a szegedi egyetem új vezetője

A szenátus túlnyomó többsége Rovó Lászlót támogatta, a hallgatói önkormányzat előre udvarolt neki.
Kapcsolódó cikkek

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikájának professzora lesz az intézmény rektora – erről döntött hétfőn az egyetem szenátusa a Délmagyarország beszámolója szerint.

A testület rektorjelöltté választotta Rovót, kinevezési joga ugyanis nincs. A választás eredményét az EMMI-nek küldik, a minisztériumnak viszont nincs vétójoga, csak az eljárás érvényességét vizsgálhatják. Ezt követően a köztársasági elnök nevezi ki a július 1-én hivatalba lépő rektort.

A Szegedi Tudományegyetem rektori székére hárman pályáztak:

Az 52 tagú szenátus titkos szavazással döntött. Gulyás Lászlóra mindannyian nemmel szavaztak, Máté-Tóth András 9 támogató és 43 nem szavazatot kapott, Rovót pedig 41-en támogatták és 11-en utasították el.

Az egyetem hallgatói önkormányzata – amely tíz éve regnáló, és tisztsége megtartásáért bíróságon küzdő elnöke, Török Márk miatt folyamatosan szerepel a hírekben – a választás előtt már közölte, hogy Rovót támogatják. A szenátusban Török Márk mellett karonként egy-egy hallgatónak, valamint az Egyetemi Doktorandusz Önkormányzat elnökének is szavazati joga van, ami az 52 tagú szenátusban jelentős, 14 tagból álló tömböt jelent.

Megválasztása után Rovó László azt mondta, „az egyetem következő négy éve az új struktúra kialakításáról szól majd, mely a várható fejlesztésekre támaszkodik, és minden kar számára megnyitja a lehetőségeket, hogy megvalósítsák álmaikat”.

(Fotó: SZTE / Bobkó Anna)