A kitiltási botrány kulcsfigurája igazgató lett az USA-külügyben

Ez azonban nem jelenti rögtön azt, hogy Goodfriend szimpatizálna Donald Trump nézeteivel.

Az egykori budapesti amerikai ügyvivő, M. André Goodfriend igazgató lett az amerikai külügy (State Department) egyik irodájában – írja az Index. A 2014-es kitiltási botrány idején híressé lett Goodfriend, aki a magyar kormánnyal és az Amerikai Egyesült Államokból kitiltott akkori NAV-elnökkel, Vida Ildikóval is szembe került, az e-diplomáciával foglalkozó részleget vezeti, ahol korábban már tanácsadóként is dolgozott.

Az iroda feladata egyrészt az, hogy az amerikai diplomácia munkáját a legújabb technológiákkal segítse, másrészt pedig az, hogy az amerikai kormány átláthatóságát elősegítse, az eljuttassa az információkat a nyilvánossághoz, és ehhez tartja a kapcsolatot a civil szervezetekkel, vállalatokkal, akadémiai intézményekkel.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai bürokráciában a közszolgák pártállástól függetlenül, magától értetődően dolgoznak az államért, így Goodfriend igazgatói kinevezése nem jelenti azt, hogy Donald Trump feltétlen híve lenne. Goodfriend egyébként is karrierdiplomata, a nyolcvanas évek óta dolgozik az amerikai külügynél, így több elnököt is végigszolgált.

Amióta 2015-ben elhagyta magyarországi állomáshelyét, Goodfriend nem igazán kommentálta a magyar eseményeket. Igaz, márciusban egy Facebook-posztban kiállt a CEU mellett, mondván a kritikus gondolkodás miatt szükség van a magyar kormány által kipécézett egyetemre.