Trump ijesztget, egymillió katona megy hadgyakorlatra Venezuelában

Újabb szankciókat írt alá az amerikai elnök, amit nem hagyhatott szó nélkül Venezuela.
Kapcsolódó cikkek

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet pénteken.

A Fehér Ház közlése szerint az elnöki rendelettel az amerikai kormányzat célja a nyomásgyakorlás Nicolás Maduro venezuelai elnökre, annak érdekében, hogy rábírja őt a zsarnokság megállítására.

Az új szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami vállalat (PDVSA) adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. A Fehér Ház ugyanakkor leszögezte, az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások, vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis a venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes.

Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán

– olvasható a Fehér Ház kommünikéjében.

Fotó: Europress

A közlemény hozzáteszi, a most hozott intézkedéseket nagyon gondosan dolgozták ki, annak érdekében hogy a venezuelai kormányt megfosszák alapvető pénzügyi forrásától.

Az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székházában kijelentette: a szankciók “erős üzenetet” küldenek Maduro elnöknek.

Az Egyesült Államok nem fogja eltűrni azt a diktatúrát, amelyet Maduro megpróbál kiépíteni

– fogalmazott.

Venezuelát jó ideje emészti mély politikai, társadalmi és gazdasági válság, s ezt az amerikai médiumok szorosan figyelemmel kísérik. A Forbes magazin a napokban például – venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva – arról írt, hogy a dél-amerikai országban oly’ mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

Óriási hadgyakorlat

Mindeközben több mint 900 ezer kormánypárti katona, milicista és civil vesz részt Venezuelában a hétvégén tartandó hadgyakorlaton – közölte pénteken Remigio Ceballos, a venezuelai fegyveres erők hadműveleti parancsnokságának vezetője.

Közlése szerint a résztvevők között lesz a fegyveres erők kötelékében működő, szintén civilekből álló Nemzeti Milícia is, amelyet még Hugo Chávez néhai elnök alapított rendelettel, 2007-ben.

A hadgyakorlatot múlt hétfőn hirdette meg Nicolás Maduro államfő, miután Donald Trump amerikai elnök egy esetleges katonai beavatkozásról tett említést.

Fotó: Europress

Az államfő helyi idő szerint csütörtökön beszédet intézett a hadsereghez, és egységre szólította annak tagjait. Mint fogalmazott,

szorosra kell zárni a hadsereg sorait, semmilyen megosztottságnak nincs most itt az ideje.

Trump két hete azt mondta, hogy Venezuelát illetően sokféle megoldás van terítéken, köztük szükség esetén a katonai hadművelet is. Később Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója viszont a Fox televíziónak azt mondta: a katonai beavatkozás lehetőségének megemlítésével Trump csak reményt akart önteni a venezuelaiakba.

A caracasi elnöki palotából kedden közvetített televíziós beszédében Maduro azt mondta: párbeszédre van szükség a Caracas és Washington közti kapcsolatok javításának érdekében.

Csak beszéd útján érthetjük meg egymást

– mondta, és ismételten megerősítette, hogy kész telefonon beszélni az amerikai elnökkel.