Aggódhat a Fidesz az uniós atombomba miatt

Az sem elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor elenged néhány ügyet azok közül, amiket az Európai Parlament kifogásolt szerdai határozatában.
Kapcsolódó cikkek

Bár a kormánypárt kommunikációjában igyekeznek kisebbíteni a jelentőségét, az Európai Parlament szerdán erélyes határozatot fogadott el a magyarországi jogállamiságot, demokráciát és alapvető jogokat érintő tendenciák miatt.

A határozat lényeges pontjai:

A legfontosabb, hogy

az Európai Parlament kezdeményezi az Európai Unióról szóló szerződésben foglalt legsúlyosabb szankció bevetését,

az „uniós atomnak” csúfolt eljárást, amelynek végső következménye az lehet, hogy Magyarország elveszítheti szavazati jogát a tagállamok állam- és kormányfőiből álló döntéshozó testületben, az Európai Tanácsban. Ez azonban hosszadalmas és sok ponton megakasztható bürokratikus folyamat:

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője azt mondta, a határozat célja szerinte az, hogy a jövő évi magyarországi választáson így segítsék a „baloldali, liberális ellenzéket”, és azt mondta, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság jelentése

éppen a magyarországi választási kampány közepére fog elkészülni.

Üzenjük Budapestnek: körmötökre nézünk

Ugyanakkor Balázs Péter volt külügyminiszter, a CEU Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok tanszékének oktatója, aki 2004-ben a regionális politikával foglalkozó uniós biztosi tisztséget is betöltötte, azt mondta a 24.hu-nak, hogy egy-két hónapba telhet, amíg elkészül a jelentés, vagyis jóval a kampányhajrá előtt. Szerinte a kifogásolt ügyeket nem telik sok időbe jelentésbe foglalni, már ismert és feltárt ügyekről van szó – köztük a CEU-t és a civil szervezeteket érintő intézkedések, a menekültekkel szembeni eljárás és az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampány.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Balázs Péter rámutatott: a határozat mögött erős többség sorakozott fel, és azt sem lehet mondani, hogy „ballib összeesküvés” zajlik, mert sok néppárti képviselő (a 219-ből 67) is megszavazta. A volt külügyminiszter szerint

ez olyan politikai helyzet, amit Orbán Viktornak kell értékelni, és az első reakciókból az látszik, hogy ez még nem történt meg.

Emlékeztetett azonban, hogy Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfőn azt mondta: bárhogy dönt az Európai Parlament, „Magyarország nem kíván változtatni a migrációról képviselt álláspontján”. Ez elég komoly politikai üzenet volt a határozat előtt – vélte Balázs, aki elképzelhetőnek tartja azt is, hogy Orbán megtartja „mumusnak” a menekültügyet, és elenged más dolgokat, például a civil szervezetekkel szembeni szigorítást.

Azt az egykori uniós biztos üzenetértékűnek látja, hogy a határozatban felszólították az Európai Bizottságot, ellenőrizze szigorúan az uniós források magyarországi felhasználását. Arra a kérdésre, hogy ez nem magától értetődő-e, azt mondta: a bizottság természetesen tudja a dolgát, ezzel a kitétellel a magyar kormánynak üzenik, hogy „a körmére néznek az uniós pénzek elköltésével kapcsolatban is”.

Egyedül vagyunk, Viktor

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a 24.hu kérdésére elmondta: nem tudható előre, hogy a Magyarországgal szembeni eljárás rosszul jön-e a Fidesznek a választási kampányban, vagy a saját hasznára is átfordíthatja. Normális esetben azt gondolnánk, hogy az összes ilyen dolog belpolitikai téren használ a Fidesznek – mondta, hozzátéve, hogy az ilyen ügyeket a kormánypárt jól bele tudja illeszteni kommunikációjába, amit arra épít, hogy „Magyarország támadás alatt áll”. Problémát az okozhat, ha kialakul az a látszat, hogy Magyarország elszigetelődik Európában. Több ellenzéki párt is arra tereli a kommunikációjának irányát, hogy Orbán Viktor hosszú távon kivezetheti Magyarországot az Európai Unióból – ez árthat a Fidesznek, ha nem tudja hatékonyan kezelni.

A politológus úgy véli:

az, hogy a Fidesz a szerdai EP-határozat jelentőségét igyekszik csökkenteni ahelyett, hogy teljes erejével szembemenne vele, azt jelenti, hogy a kormánypárt is aggódik.

A hetes cikkely alkalmazásával kapcsolatos gyakorlati következményektől szerinte nem kell tartania a Fidesznek, de Magyarország hosszú távú pozíciójának árthat az ügy, beleértve az uniós támogatások sorsát a következő költségvetési ciklusban.

Megfigyelhető viszont, hogy a kormány a két „ellenség”, Soros György és „Brüsszel” közül az utóbbival szembeni harcot tompítja, és az is, hogy a Fidesz az Európai Néppárt követeléseinek igyekszik megfelelni. Tóth Csaba szerint uniós pártcsaládja az utolsó olyan intézményesített európai szövetségese a Fidesznek, ahol tud érdeket érvényesíteni, ha az Európai Néppárt támogatását elveszíti, egyedül marad, miután megromlott viszonya a többi nemzetközi és nyugati szövetségesével.