Botka: Nincs itt semmiféle ultimátum

Botka László már találkozott a balos pártok jelöltjeivel, de ugye még nem mindegyik állt be a szegedi polgármester mögé. Szerinte nem az ő személye a lényeg, hanem hogy gyorsan legyen összefogás.
Kapcsolódó cikkek

Az átlagmagyar pattogatott kukoricával a kezében, mosolyogva nézi, ahogy a baloldal megint az összefogáson hőbörög, pont mint négy éve. Most Bajnai Gordon helyett az MSZP szegedi polgármestere, Botka László került a középpontba, aki három pontban foglalta össze, milyen körülmények teljesülése esetén vállalná az egyesült baloldal kormányfőjelöltségét. Botka csütörtökön telefonos interjút adott az ATV-nek, amiben elmondta, az ultimátumszerű javaslatcsomagja

valójában nem is ultimátum.

Az is kiderült, hogy Botka az elmúlt hónapokban találkozott “a demokratikus pártok” vezetőivel, szóval senkit sem ért váratlanul a dolog az ötleteivel. Ha összeadjuk a demokratikus pártok támogatóit, akkor is egymillió választó hiányzik a balos győzelemhez a szegedi városvezető szerint. Ha a jelenlegi politika folytatódik,

az nem a változás forgatókönyve.

Minden párt gondolja át, a győzelemben hisz-e, gondolják át a körzetek győzelemre esélyes jelöltjeit. Hozzátette, “ezek nem az én személyes feltételeim“, ez az egyetlen esély a győzelemre. A mostani választási rendszer miatt kell egy lista, körzetenként egy jelölttel, ha tetszik, ha nem. Botka szerint létezik a közvélemény-kutatók között az emlegetett egymillió szavazó a jobbikosok és bizonytalanok között. Sok Fidesz-szavazó sem lát más alternatívát, ha látna, elfordulna a kormánypártoktól.

Botka szerint “a 2014-es összefogósdi újrajátszása” nem történhet meg újra, ráadásul “nem a jelölt személye, nem az én személyem a fontos”.

Ő ugyanezeket elmondta az MSZP-kongresszuson, most is mindenkivel beszél, aki kíváncsi a véleményére. “Innentől kezdve tényleg a pártoknál pattog a labda”. Emlékeztetett, hogy három éve későn, csak januárban jött össze a választási összefogás, miközben áprilisban volt maga a választás.

Botkának hétfőn lett volna találkozója az MSZP vezetőivel, most itthon van, de jövő hétre elutazik. Molnár Gyulával így is többször egyeztetett, január közepén pedig le fognak ülni tárgyalni.