Hamarosan találkozhat Orbán és Trump

Magyarország washingtoni nagykövete szerint Trump remek embernek nevezte Orbán Viktort.

Donald Trump megválasztása után, még novemberben beszélt telefonon Orbán Viktorral, akit meg is hívott Washingtonba. A washingtoni magyar nagykövet az InfoRádióban azt mondta, hogy

a meghívás nagyon konkrétan elhangzott Donald Trump részéről,

ami már önmagában is jelzi a nyitottságot és annak az értékelését, hogy a meghatározó stratégiai kérdésekben a magyar álláspont “hol áll Donald Trump fejében.

Szemerkényi Réka szerint a telefonbeszélgetés önmagában is túlmutatott egy udvariassági beszélgetésen. A nagykövet már találkozott Donald Trumppal, és azt tapasztalta, hogy

nagyon pozitívan értékelte ezt a telefonbeszélgetést. Úgy kezdte, most beszéltem a magyar miniszterelnökkel, nagyon remek ember, és ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen egy olyan új időszak előtt állunk a nemzetközi életben általában is, amikor a bizalom, az egymás ismerete nagyon fontos lesz ahhoz, hogy tudjunk előrelépni a nagyon kemény helyzetek megoldásában.

Az Orbán Viktor és Donald Trump közötti, baráti hangnemű beszélgetés a lehető legjobb alapokat adja a két ország kapcsolatára, az előttünk álló időszakra – tette hozzá Szemerkényi Réka, aki szerint nem volt egyszerű megtalálni Trump kampánystábjának embereit, de sikerült velük jó kapcsolatot kialakítani.

A beszélgetéseken folyamatosan érzékelhettem, hogy fontos az, hogy Magyarország milyen javaslatokat tett az Európát sújtó migrációs válság során, mennyire tartja fontosnak a biztonság kérdését, hogy meg tud hozni kemény döntéseket, amelyeket meg is valósít.

A magyar pozíció mögé kezd felsorakozni Közép-Európa és a kontinens többi része is, ami világos és egyértelmű Trump tanácsadóinak is – mondta Magyarország washingtoni nagykövete. Szerinte lassan kialakul a rendszeres munkakapcsolat is, hiszen már megvannak a főbb kinevezések. A diplomata fontosnak nevezte, hogy rendszeres legyen a párbeszéd.

A két ország prioritásait nézve egyértelmű, hogy valódi stratégiai szövetségesei vagyunk egymásnak

– jelentette ki Szemerkényi Réka.