Nem korlátozhatja a rendőrség a kormányellenes tüntetéseket

Tagadja az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy március 15-re a határ mellől több rendőrt vezényelnének a fővárosba. Az ORFK szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nem minősül különleges jogrendi intézkedésnek.
Kapcsolódó cikkek

Tömeges migráció és a terrorfenyegetettség miatt okozta válsághelyzet van Magyarországon. Ezt március 9-én jelentette be maga a belügyminiszter. Pintér Sándor azt mondta, hogy több rendőrt és katonát vezényelnek a határra, a honvédségtől 1500 főt. Azaz, a kormány megerősíti a határ védelmét. Az gyorsan kiderült, hogy a migrációs válsághelyzettel szeptemberben kiegészített menedékjogi törvény szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésének szinte egyetlen feltétele sem teljesül. Vagyis nem igaz, hogy

És valóban, bár emelkedik az elfogott menekültek száma, ez nagyon messze van az említett számoktól, és fényévekre mondjuk a tavaly nyári, őszi érkezők számától, akik persze, ahogy jöttek, el is mentek. (Hogy hányan maradtak, azt itt böngészheti.)

Gyertek vissza

Többek között a Nol.hu írt arról, hogy a határ mellé most levezényelt rendőrök közül többen arról beszéltek, az ünnepre a fővárosba vezénylik őket. A lépés érthető lenne, hiszen a menekültek nem nagyon jönnek, de rendezvények és nagyjából öt különböző kormányellenes tüntetés lesz a fővárosban, ahol, ha minden rendben zajlik, akkor is szükséges rendőri biztosítás. Ennek ellenére az ORFK cáfolta, hogy a kerítéstől mondjuk az Andrássy út (Hősök tere felőli vége) – Oktogon – Teréz krt. – Podmaniczky utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér útvonalon egy sétára küldené a rend éber őreit. Szóval az ORFK azt mondja, hogy a március 15-i tanártüntetés biztosításában biztosan nem vesznek részt azok a rendőrök, akik most a déli határon várják a menekülteket. Még akkor sem, ha a menekültek éppen nem jönnek.

Védett személyek

A Terrorelhárítás sem készül semmilyen különlegességgel március 15-ére. A TEK azt írta kérdéseinkre, hogy a

Terrorelhárítási Központ 2016. március 15-én 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 13.00 óráig személy- és létesítménybiztosítási intézkedést rendelt el a VIII. kerület meghatározott területén, mivel a központi állami ünnepségen védett személy lesz jelen.

Vagyis csak a Múzeumkertben lesznek TEk-esek, és vélhetően ismét mesterlövészek a múzeum tetején. Azt még hozzátették, hogy „a Terrorelhárítási Központnak nem feladata a rendezvény biztosítása. A TEK a területen kizárólag a jogszabályok által előírt személybiztosítási feladatait végzi.”

Válsághelyzet van, különleges jogrend nincs

Úgy tűnik tehát, hogy a migrációs válsághelyzet nem befolyásolja az ünnep programjait. Sőt, az ORFK külön kiemelte, hogy

a békés gyülekezéshez való jog Magyarország Alaptörvénye értelmében csak különleges jogrend bevezetése idején korlátozható. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nem minősül különleges jogrendi intézkedésnek.