Nem Simonnak, hanem egy fideszesnek van bissau-guineai útlevele?

A Népszava úgy tudja, nemcsak afrikai, hanem még igazi útlevele sem volt a hajdani szocialista politikusnak.
Kapcsolódó cikkek

Egy, az ügyet jól ismerő forrás szerint egy nem létező okmány miatt gyanúsították meg felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással az MSZP volt elnökhelyettesét. Részben erre alapozva rendelték el előzetes letartóztatását. A kényszerintézkedést jóváhagyó bírósági tárgyaláson Simon ügyvédje hiába kérte az ügyészséget, hogy mutassa be, ha birtokában van ilyen útlevélnek.

A Népszava úgy tudja, a nemrég – tisztázatlan körülmények között – elhunyt Welsz Tamás sem állította, hogy bissau-guineai útlevelet szerzett volna Simonnak, vagy tudná, hogy van ilyen okmánya. A Magnet Bankban állítólag ezzel nyitott Simon-számla valóban létezik, de ahhoz nem mutattak be útlevelet, amikor a számlatulajdonos adatait az ügyfél lakásán ellenőrizték a bank alkalmazottai.

A Fővárosi Törvényszék egy hete hagyta jóvá a március 10-én őrizetbe vett Simon letartóztatását, de ez csak kedden derült ki. A bíróság szerint “kapcsolatrendszerére és a hamis úti okmány megszerzésére utaló adatokra tekintettel alaposan feltehető, hogy a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosítható”.

A bécsi számlán lévő pénz – a Népszava szerint – valóban nem Simoné vagy az MSZP-é, annak kezelésével valóban befektetési céllal bízták meg, így adót sem tudott vele csalni, nem kellett feltüntetnie vagyonnyilatkozatában sem, nem követhetett el magánokirat-hamisítást. A Népszava eddigi vizsgálódásai alapján „egyébként legalább egy esetben nem zárható ki, hogy jelenlegi fideszes parlamenti képviselőnek van bissau-guineai útlevele”.