EZ A

A 24.HU VÁLOGATÁSA OLYAN CIKKEINKBŐL, AMELYEKET KÉNYELMES HÉTVÉGI OLVASGATÁSHOZ AJÁNLUNK.

EZEN A HÉTEN 11-ET HOZTUNK.

kozák dániel / soós lajos

Egykoron kommunista, majd liberális volt Frank Füredi magyar származású angol szociológus, aki a Matthias Corvinus Collegium (MCC) nemrég létrehozott brüsszeli intézetét vezetheti. Ez azonban nem zavarja a kormányt, mondván „aki fiatalkorában nem kommunista, annak nincs szíve”, noha Füredi csak az ötvenhez közel szakított a szélsőballal.

d. kovács ildikó / szajki bálint

Az Ipsos friss felmérése alapján a többség sem az ukrajnai háború végét nem várja, sem a földönkívüliek eljövetelét, de abban azért bízik, hogy a saját maga számára jól alakul 2023.

inkei bence

A Derrick a német közszolgálati televízió legnagyobb nemzetközi sikere: világszerte milliók rajongtak a táskás szemű nyomozóért, aki nem pofozkodott vagy lövöldözött, mégis tömegeket ültetett esténként a tévé elé. Kiknek köszönhetjük Derrick figuráját, és hogy fogadták Derricket a gyakran fanyalgó magyar kritikusok?

szalai máté

A katari labdarúgó-világbajnokság nagyobb probléma nélkül ért véget vasárnap. Ez korántsem volt magától értetődő: sokan jogosan kérdőjelezték meg, hogy a jelentős focikultúrával nem rendelkező, mintegy két magyarországi megye területű állam képes lesz-e lebonyolítani a tornát.

kassai zsigmond / mohos márton

Afganisztán valaha volt legfiatalabb női politikusával, Zarifa Ghafarival a magyarul megjelent életrajzi könyve apropóján készítettünk interjút Budapesten.

benke ágnes / fülöp dániel

Az egészségügy tervezett átalakítása erősíti a hierarchikus viszonyokat és bizonyos formában visszahozza a hálapénzt – nyilatkozta lapunknak Lénárd Dita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki szerint tömeges felmondás várható.

bihari dániel

A 800 éves Aranybullát semmiképpen nem tekinthetjük a magyar alkotmányosság csírájának, de sarkalatos törvényként hozzájárult az „alkotmány nélküli alkotmányosság” alapjaihoz. II. András egy politikai vihar lecsendesítése céljából átfogóan szabályozta uralkodó és alattvalói viszonyát.

jankovics márton / szajki bálint

Visky András a Kitelepítés című regényben írta meg családja viszontagságos történetét. Lelkész apját bebörtönözték, ő pedig anyjával és hat testvérével együtt lágerbe került, ott tanult beszélni, járni is. De vajon hogyan lehet elkerülni a gyűlölködést? Interjú.​

kránicz bence / mohos márton

Veres Attila írta az idei év egyik legnyomasztóbb magyar könyvét. Ősszel megjelent az első angol nyelvű kötete is, decemberben pedig bemutatták a forgatókönyvéből készült Átjáróház című filmet. Interjú.

kránicz bence

A járvány első évében Lana Del Rey nem lemezt, hanem verseskötetet és fotóalbumot adott ki, ami most magyarul is megjelent. Mi van a játékbabás imázson, a sosemvolt Amerika iránti nosztalgián meg a kólaízű puncin túl?

TOVÁBBI VÁLOGATÁSAINK: