Kevesebb dolgozó számíthat év végi jutalomra

A Magyar Utalvány Zrt. online kutatása szerint a hazai cégek 58 százaléka tervez adni év végén valamilyen eseti juttatást a munkavállalóinak, a válaszadók ötöde azonban idén nem tudja ezt kigazdálkodni. A legnépszerűbb juttatási forma a bónusz, a tárgyi ajándék és az utalvány.
Kapcsolódó cikkek

Lesznek-e idén év végi bónuszok, jutalmak? Amennyiben a korábban hagyományosnak tekintett, de a járványhelyzet miatt tavaly is elmaradt, karácsony előtti céges rendezvények, évzáró partik idén is elmaradnak, számíthatnak-e más jellegű év végi juttatásra a munkavállalók?

A járványhelyzet miatt a juttatások piacán rengeteg a kérdés az év végén, a cégek többsége pedig most mérlegeli lehetőségeit. A Nemzeti Utalvány kibocsátója, a Magyar Utalvány Zrt. azért indított októberben online kutatást a HR-szakemberek körében, hogy feltérképezze, mire számíthatnak a magyar munkavállalók.

Korábban adtak, most nem tudnak

„Azon cégek közül, amelyek idén nem terveznek év végi juttatást adni, a legtöbben azzal indokolnak, hogy ez korábban sem volt jellemző. A megkérdezettek 20 százaléka azonban úgy nyilatkozott: korábban adtak, de most nem tudják kigazdálkodni. A vállalkozások csaknem 4 százaléka pedig jótékony célra fordítja ezt a keretet” – összegezte az eredményeket Ferenczi Róbert, a Magyar Utalvány Zrt. vezérigazgatója.

Utóbbi megoldás előnye, hogy csupán 35,99 százalékkal adózik, szemben a bér jellegű kifizetés 75,94 százalékos közterhével.

Mi a helyzet az üzleti ajándékokkal?

Év végi ajándékot a cégek 47 százaléka adna munkavállalóinak, mégpedig jellemzően 5.000 és 10.000 forint közötti értékben. Körülbelül 13 százalékuk a 20.000 és 50.000 forint közötti értéket tűzte ki célul.

Üzleti partnereinek a vállalkozások 52 százaléka adna ajándékot, itt azonban a válaszadók csaknem 5000 forint alatti összegben gondolkodik. A leggyakoribb továbbra is a tárgyi ajándék, de ebben a szegmensben is egyre népszerűbbek az utalványok, illetve akár a különféle eseménybelépők is.