Így is megúszható, hogy futnia kelljen a pénze után

A késedelmes fizetés és a lánctartozás jelenleg a hazai gazdaság egyik legégetőbb problémája. A vállalkozások csaknem kétharmadának van legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késve fizetett – derül ki a Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézet első féléves kutatásából.
Kapcsolódó cikkek

A vizsgált időszakban a hazai cégek 64 százalékának akadt legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késedelmesen teljesítette a fizetési kötelezettségét. A válaszadók 26 százaléka ráadásul maga is tartozott beszállítóinak (ez egyébként 12 százalékpontos csökkenés a tavalyi második félévhez képest), 14 százalékuk pedig tartozás miatt legalább egyszer nem tudott fizetni – áll a GVI felmérésében. Ezek alapján a késedelmes fizetés és a lánctartozás továbbra is komoly problémának tekinthető a hazai cégek körében.

„Ma egy vállalkozás akkor jár el körültekintően, ha mindent megtesz a lánctartozás elkerülése érdekében. Ez ugyanis nemcsak a bevételkiesés miatt jelenthet problémát, hanem gyakran bonyodalmas és időigényes jogi eljárást von maga után, ami leköti az erőforrásokat és tovább növelheti a kiadásokat” – emelte ki Bognár Ivett, az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője. A probléma megelőzésének vagy megoldásának azonban vannak hatékony eszközei.

1. Tájékozódás a szerződéskötés előtt

A kockázatok csökkentése érdekében minden esetben ajánlatos a leendő partner fizetőképességét, pénzügyi stabilitását előzetesen ellenőrizni. Ezt legegyszerűbben az Igazságügyi Minisztérium nyilvánosan elérhető e-beszámoló oldalán lehet megtenni. Az ellenőrzést követően a pénzügyi adatok ismeretében dönthet a társaság az üzleti kapcsolat létesítéséről, illetve szükség esetén a felek a szerződéskötéskor gondoskodhatnak a megfelelő jogi védelemről.

2. Harmadik fél bevonása kezesként

Biztonságot nyújtó, mégis viszonylag ritkán alkalmazott megoldás, ha kezesként harmadik felet vonunk be a megállapodásba. Erről célszerű külön megegyezést kötni, de az adott szerződésen belül is megoldható a kezesség rögzítése. Tartós vagy rendszeres szerződéses kapcsolat esetén érdemes figyelni arra, hogy a kezességvállalás valamennyi, a felek között létrejött vagy a jövőben megkötendő szerződésből eredő követelésre kiterjedjen.

Kapcsolódó
A cégek többsége nem tart a csődhullámtól
Mindössze a vállalkozások 7 százaléka gondolja úgy, hogy valamelyik konkurensük lehúzza a rolót.

Egyszerű kezesség helyett ajánlott készfizető kezesség vállalásában megállapodni, ilyenkor ugyanis a kezest nem illeti meg a sortartás kifogása. Így nem halogathatja a teljesítést addig, amíg a jogosult nem igazolja, hogy az eredeti kötelezettel szembeni igényérvényesítés nem vezetett eredményre.

3. Fizetési meghagyás indítása

Ezt a közjegyzői hatáskörbe tartozó nemperes eljárást szinte bárki kezdeményezheti, akinek lejárt követelése van. A fizetési felszólítástól alapvetően abban különbözik, hogy amennyiben a kézbesítettnek minősülő fizetési meghagyásnak az adós nem tesz eleget, illetve nem mond ellent, akkor az eljárás jogerőre emelkedik, ami alapján már végrehajtás is kezdeményezhető.

Előnye, hogy rövidek a határidők (15 nap), és a fizetési meghagyás kibocsátásához nem kell a követelés jogalapját bizonyítani. Ilyen eljárás nagyjából bármilyen lejárt pénztartozás esetén kezdeményezhető, a törvény ugyanakkor meghatároz bizonyos korlátokat. Ezek közé tartozik például, hogy nem lehet ilyen eljárást kezdeményezni akkor, ha a követelés összege meghaladja a 30 millió forintot – összegezte az ügyvédi társulás.

+1 tipp: követelés átruházása

Sokszor érdemi segítséget nyújthat a vállalkozásoknak ez a lehetőség is. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy ekkor az átruházó elveszíti a rendelkezési jogát a követelés felett. Ha ebben gondolkodunk, akkor elsősorban – de nem kizárólagosan – faktoring cégekhez fordulhatunk.

Mérlegelendő, hogy ilyen esetben a teljes követelésnek rendszerint csak egy részét kapjuk meg, attól függően, hogy az átvevő mennyire tartja valószínűnek, hogy a követelés később megtérül. Ez a megoldás az átruházó szempontjából azért lehet mégis kedvező, mert így hozzájuthat legalább a követelése egy részéhez, miközben „megszabadul” az igényérvényesítéssel összefüggő ügyintézéstől és költségektől.