Felhőbe kellene költözni? A koronavírus véget vethet a halogatásnak

A digitális átalakulást a járványhelyzet rendkívüli módon felgyorsította. A digitalizációban kevésbé élen járó vállalkozásoknál viszont akár az is megeshetett, hogy 10 évnyi fejlődést kellett 10 nap alatt „lezongorázni”, hiszen rohamtempóban egyre több minden tevődött át az online környezetbe.
Kapcsolódó cikkek

A cégek többsége valószínűleg hosszasan tudná sorolni, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az utóbbi hónapokban. Sok más mellett az IT-infrastruktúra és az üzemeltetés helyzete sem könnyű a jelenlegi bizonytalan üzleti környezetben. A fizikai szerverpark eszközellátása, a gyors reagálás lehetőségei korlátozottak, és a szakemberhiány is nagyobb problémát jelent a megszokottnál – írta blogjában az Invitech.

InnoMax: a járvány még inkább felértékelte a digitalizációt
Az Invitech májusban tizedik alkalommal osztotta ki az InnoMax innovációs díjakat a nonprofit szervezetek körében.

A járvány miatti korlátozó intézkedések kapcsán rengeteg szó esett már a távmunka technikai kihívásairól is. Bár az új és szokatlan helyzet nyilván nehézségeket okozhatott a home office-ban dolgozók számára is, de az igazi kihívásokkal az IT-csapatoknak kellett szembenézniük.

Szolgáltatásalapon lehet gyorsan, rugalmasan bővíteni

Először is kritikus kérdéssé vált, hogy miként lehet biztosítani a szükséges szerverkapacitást, ami ki tudja szolgálni – a távmunka miatt is – megnövekedett online igényeket. Eközben a kereslet is változik: elmozdul az online elérhető termékek és szolgáltatások irányába, és a fizikai termékek esetében a kiszállíthatóság is igénnyé válik.

Mindezek következtében az IT-projektek is átütemeződnek: előtérbe kerülnek azok a fejlesztések, amelyek a jelenlegi változások kezelését támogatják. Csakhogy világszerte a globális beszállítói láncok is lelassulnak, akadoznak. Amennyiben egy vállalat a fejlesztéseit saját hardvereszközökön szeretné megvalósítani, előfordulhat, hogy beszerzési problémái lesznek, és emiatt akár kénytelen hosszú távon a meglévő infrastruktúrájára építeni.

Így lehet a frontvonalban a nappalink, ezekre érdemes figyelni
Az otthon dolgozó munkatársak gépeinek védelme még az eddigieknél is fontosabbá vált.

Egy erre specializálódott, megfelelő adatközponttal és infrastruktúrával bíró szolgáltató bevonásával viszont sokkal könnyebb a kapacitás azonnali bővítése. A megoldás tehát nem hardver-, hanem szolgáltatásalapú.

Nehézkessé vált a hagyományos üzemeltetés

Nem csak a megfelelő kapacitások előteremtése jelenthet problémát. Ha ugyanis szinte minden kolléga otthonról dolgozik, akkor nagyrészt az IT-üzemeltetés is ezt teszi. Vagyis távolról kell menedzselni az informatikai eszközöket, és erre nem minden társaság van felkészülve. Ráadásul számos cég kiöregedett eszközökkel dolgozik, amelyeknél nagyobb a meghibásodás kockázata, és az is előfordul, hogy a fellépő problémákat nem is lehetséges távolról kezelni.

IaaS: a felhő sokkal rugalmasabb

Több típusú felhőalapú szolgáltatás is létezik, melyek közül az említett kihívásokra az Infrastructure as a Service (IaaS), vagyis a szolgáltatásként nyújtott infrastruktúra kínál optimális megoldást – javasolja az Invitech.

Az IaaS szerverkapacitást, tárhelyet, operációs rendszert és hálózatot kínál a virtualizációs technológia segítségével. Az összes erőforrást egy adatközpont biztosítja, ezért nincs szükség az eszközök fizikai beszerzésére és üzemeltetésére.

Jellemzően a szolgáltató menedzseli a szervereket, merevlemezeket, hálózatot, virtualizációt és a tárhelyet, vagy akár az adatbázisokat is. Ugyanakkor általában a felhasználó is felel bizonyos technikai paraméterekért, mint például az alkalmazásokért és az adatokért.

A szolgáltatás jól skálázható és az igényekhez illeszkedő kapacitást kínál. A modell lehetővé teszi, hogy egy cég bármikor IT-kapacitáshoz tudjon jutni – beruházás, telepítés és saját üzemeltetés nélkül, és csak azért az erőforrásért fizessen, amit valóban igénybe is vett.

Egy professzionális adatközpontban az üzemeltető személyzet folyamatosan a helyszínen dolgozik, tekintettel a kritikus infrastruktúrára. Így az IaaS-megoldást igénybe vevő cégeknek a saját biztonsági csapat kiépítésére sem kell időt, pénzt és energiát fordítaniuk.

Kiemelt kép: Getty Images