Belefulladnak az adatokba a cégek

A felhalmozódó adatok mennyisége és bonyolultsága túlterheli a vállalati beszámolókat készítő szakembereket. A pontatlan jelentések komoly reputációs és adókockázatokat jelentenek a társaságok számára – derül ki az EY felméréséből.
Kapcsolódó cikkek

Az új technológiák elterjedése, mint például a mesterséges intelligencia alkalmazása, minden eddiginél komplexebb információfeldolgozást tesz lehetővé, ami erőforrást szabadít fel és átláthatóbb jelentéseket eredményez.

A megkérdezett szervezetek fele (49%) jelenleg több időt tölt adatgyűjtéssel és -feldolgozással, mint azok elemzésével, így az okostechnológiák megjelenése minőségi előrelépést hozhat a vállalati beszámolók elkészítésében. Ahhoz, hogy az automatizáció és a robotika alkalmazása elterjedjen az éves jelentések kidolgozásában, az adatelemzésre épülő bizalom növelése szükséges.

Virtuális munkatársak: a robotok nem mennek szabadságra
Robbanásszerűen terjed a szoftveres folyamatautomatizálás.

„Az információk nem megfelelő kezelése jelentősen torzítja a beszámolók eredményeit, ami komoly üzleti, reputációs károkat okoz, de akár adókockázatokkal is járhat. A Magyarországon működő közép- és nagyvállalatok számára a hatékony adatfeldolgozás hatalmas kihívást jelent a hiányzó technológiai ismeretek és a korlátozott erőforrások miatt. A döntéshozóknak az üzleti célok mentén kell újragondolniuk az éves jelentések készítésének folyamatát, hogy minimalizálják a pontatlan riportokból fakadó kockázatokat” – mondta Kónya Zsolt, az EY pénzügyi és számviteli tanácsadói szolgáltatások üzletágának szakértője.

Az éves kutatásban 1000 nagyvállalati pénzügyi vezetőt és ellenőrt kérdezett meg, akik 500 millió dollárnál nagyobb bevételű cégnél dolgoznak Amerikában, Ázsiában, Európában, a Közel-Keleten, Indiában, Afrikában és Japánban.

Kiemelt fotó: iStock