A görögök nem tudnak eleget tenni kötelezettségeiknek

Veszélybe kerülhet az újabb hitelrészlet kifizetése.
Kapcsolódó cikkek

Görögország arról tájékoztatta nemzetközi hitelezőit, hogy nem tudta végrehajtani az új hitelrészletért cserébe külön megkövetelt törvénymódosítások egy részét.

A múlt hét elején zárult le a harmadik nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálata, amellyel megnyílt az út Görögország adósságszolgálatának enyhítése előtt. Az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei engedélyezték a következő hitelrészlet, 10,3 milliárd euró átutalását, de azzal a feltétellel, hogy a görög parlament módosítja a nyugdíjakkal, privatizációval és nemfizető hitelekkel kapcsolatos, nemrégiben elfogadott törvényeit.

Egyelőre nem világos, hogy veszélybe került-e az új hitelrészlet kifizetése, Athénnak viszont nagy szüksége lenne a pénzre, mert júniusban az IMF-nek, júliusban pedig az Európai Központi Banknak kell törlesztenie.

A Reuters úgy tudja, a görög kormány nem akar szigorítani a nyugdíjreformon és a nem teljesítő hitelek kezelésének módján. A Ta Néa napilap pedig úgy tudja, a vitatott kérdések közé tartozik a villamosenergia-átviteli rendszert üzemeltető cég privatizációja, valamint a bérek befagyasztása a rendőrségnél és a parti őrségnél. (MTI)