Okos villanyóra is segítheti a jövő háztartásait

Az okos technológia, így az egymással kommunikáló, távolról is követhető eszközök várhatóan nemcsak a tele- és infokommunikációban, hanem az energiafelhasználásban is meghatározóak lesznek a jövőben.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Unió okos méréssel kapcsolatos pilotprogramja jelenleg még fut Magyarországon. Az úgynevezett multi utility (azaz több közműves) modell keretében mintegy 8000 okos mérőt szereltek fel tavaly. Ezek egy része a víz-, a gáz-, a távhő, illetve az áramfogyasztást méri.

Az okos mérés (smart metering) előnye, hogy a mérőberendezés a szolgáltató rendszerébe automatikusan beküldi az adatokat, amelyeket a felhasználók is folyamatosan nyomon követhetnek. Az okos mérővel a Construma látogatói az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ standján is találkozhattak, ahol a társaságcsoport szakértői válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

„A pilotprojektben részt vevő háztartások a saját adataikat az ELMŰ online ügyfélszolgálatán keresztül követhetik. Itt a regisztráció és a szükséges azonosítók megadása után megnézhetők a napokra, hónapokra lebontott mérési adatok, ezekről terhelési görbék és összesítő táblázatok is lehívhatók. De lehetőség van a saját és az átlagos fogyasztási adatok összehasonlítására is” – mondta az Energia24-nek a nemrég tartott szakkiállításon Berzsenyi Tibor, az Energia Pont irodavezetője.

Az okos mérés természetesen az interneten is követhető fogyasztási adatokon túl számos más lehetőséget is rejt. A mérési adatok alapján ugyanis a szolgáltatók a jövőben olyan tarifákat dolgozhatnak ki, amelyekkel az energiatudatos, a fogyasztói szokásain változtató ügyfelek csökkenhetik a kiadásaikat. „A költségcsökkentés alapja lehet, hogy ha a háztartások a nagyobb áramfogyasztásaikat – amennyiben ez megoldható – a csúcsidőn kívüli úgynevezett völgyidőszakokba helyezik át. Ez munkanapokon este 10-től reggel 6 óráig tart, de fontos hozzátenni, hogy nemcsak az éjjeli fogyasztás tartozik a völgyidőszakba, hanem a hétvégék és az ünnepnapok is” – magyarázta a szakértő.

A smart metering természetesen nemcsak a háztartások szintjén optimalizálhatná az áramfogyasztást, javítaná az energiahatékonyságot, hanem jelentős változást hozhatna a hazai villamosenergia-termelésben is. Például hozzájárulhatna az erőmű-beruházások elhalasztásához, vagy szükségtelenné tenné azokat.

Energiatudatos tarifák

Bár az okos mérés még csak az uniós pilotprojektnél tart, de már ma is vannak olyan tarifák, amelyek az energiatudatos áramfogyasztást ösztönzik. A Zöld Tarifa használatával például a fogyasztó csökkenti az ökológiai lábnyomát, és ösztönzi a további megújuló energiaforrások (így például a nap- és szélerőművek) bekapcsolását a hazai villamosenergia-rendszerbe.

A hőszivattyúk működtetéséhez kidolgozott Geo Tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport az ágazatban elsőként vezetett be. A hőszivattyú az egyik leginkább környezetbarát fűtési megoldás. A berendezés a környezetből kinyert hőmennyiséget alakítja át fűtési célú meleg vízzé, de a rendszer hűtésre és melegvíz-előállításra is használható. Sőt, az épületek optimális levegőztetését is biztosíthatja: 75 százalék környezeti és csupán 25 százalék elektromos energia felhasználásával.