Csúnyán ráfizethet a (le)fagyásveszélyre

A negyedéves zárásnál vagy a pályázati határidő előtt nemcsak a kollégákra, hanem a céges informatikára is nagy teher hárul. Az adatvesztés viszont nagyobb beruházás nélkül ekkor is kivédhető.
Kapcsolódó cikkek

A jelenlegi gazdasági helyzetben nincs pénz IT-fejlesztésekre – gyakori válasz arra a kérdésre, hogy miért nem a legkorszerűbb informatikával dolgoznak a cégek. Marton László, az Invitel ICT üzletfejlesztési igazgatója szerint kedvező trend a kisebb vállalkozásoknak is, hogy az IT-beruházás egyre kevésbé pénz kérdése. Az informatikai outsourcing esetében ugyanis a szolgáltató vállalja a költséges beruházásokat, a megrendelő pedig jóval alacsonyabb és előre tervezhető kiadásokkal használhatja mindezt.

IT-outsourcing lépésről lépésre

Ha a vállalkozásnál a szoftverrel vannak gondok, akkor a Magyarországon is egyre ismertebb felhőszolgáltatásban érdemes gondolkodni, hardveres problémáknál pedig a szerverbérlés lehet az egyik járható út – javasolja a szakértő. A felhőszolgáltatás lényege, hogy a saját eszközök helyett az adatokat egy másik fél által üzemeltetett központi, külső eszközökön tárolják.

Marton László szerint az IT-outsourcing esetében is a fokozatosság a célravezető. Vannak olyan vállalatok, amely először például csak az adatmentést bérlik, majd a saját szervereiket biztonságos szerverparkokban helyezik el, továbblépésként pedig már nem a saját gépeikkel dolgoznak, hanem a szervereket is bérlik.

Felhő a Marson

A nemzetközi óriáscégek és állami hivatalok is nyitnak a felhőszolgáltatások felé. A NASA például a Mars-kutatáshoz használ felhőalapú webszolgáltatást, amely rögzíti és tárolja a képeket, illetve a metaadatokat. A legnagyobb elektronikus tőzsde, a NASDAQ is hasonlóan működik, és napi félmillió(!) fájlt töltenek fel folyamatosan a virtuális szerverekre. Az Unilever szintén ezt a megoldást választotta a kutatási és fejlesztési projektjeikhez.

IT szabadon

A cloud computing előnye a beruházás megspórolása mellett, hogy korlátlan elérést és 99,9 százalékos rendelkezésre állást biztosít, továbbá skálázható. Ez utóbbi alapján a bérelt rendszer mindig annyit ad, amennyire éppen szükség van.

Pizza helyett már szervert is rendelhetünk
A kkv-k számára fejlesztett webalapú szolgáltatással percek alatt bővíthető a szerverkapacitás.

A felhőszolgáltatás azt is lehetővé teszi, hogy a cég csak annyit fizessen, amennyit használ: saját rendszereknél ez nem oldható meg, mivel azokat többnyire a szükséges maximális kapacitásra tervezik.

A felhők olyan biztonsági rendszerrel működnek, amely beruházásként szintén nagy falat lenne a kkv-knak. A mai mobil világban pedig kifejezetten jól jön, hogy az eszközöktől függetlenül bárhonnan elérhetőek az adatok, és azok egyszerűen és gyorsan szinkronizálhatóak az irodai vagy akár az otthoni gépeken is.