Még mindig érdemes aranyba menekülni?

Aki biztosra hajt, az sokszor a csillogásban látja a megoldást.
Kapcsolódó cikkek

A forint hónapok óta gyengélkedik, az OTP-részvények nem találnak magukra, a magyarországi ingatlanárak továbbra is lejtőn, vagyis nincs könnyű dolga annak, aki már tovább lát a bankbetéteken, és egy kicsit legalább fialtatni szeretné a megtakarítását. Sokakban felmerül a kérdés, vajon mennyire jó stratégia, ha valaki a biztos befektetések ászát, az aranyat választja?

A hit hegyeket mozgat

Pro és kontra érvek sorát lehet felsorolni az arany esetében is, egy dolog azonban biztos, a legnemesebb nemesfém mindaddig a befektetők célpontjában lesz, amíg a hit fennmarad irányába.

Megfigyelhető trend, hogy Magyarországon is emelkedik a fizikai aranykereskedelem. Elég csak az újságokat kinyitni, és nem egy hirdetésbe botlik az ember, ami legalább néhány unciányi vételre ösztönöz. Az XTB Magyarország vezető elemzője szerint tőlünk nyugatabbra azonban már sokkal kiforrottabbak a kereskedési technikák. Egy német cég például arany ATM-ek értékesítésével foglalkozik. Budapestről akár 5 órányi autózással elérhető a passaui automatájuk, amiből kisebb aranylapocskákat és érméket lehet hitelkártyás fizetéssel venni. Befektetői szempontból azonban a fő kérdést nem a fizikai és a tőzsdei kereskedelem jövedelmezősége jelenti, hanem sokkal inkább a jövőbeni árazás.

Miért vonzó a csillogás?

Magyarok, akiktől érdemes megtanulni a pénzcsinálást

André Kosztolany és Soros György neve mindenki számára ismert, de itt még nem ér véget a sor.

A fundamentális tényezők (tényleges gazdasági események) természetesen befolyásolhatják az arany árát is, az utóbbi években azonban sokkal inkább a folyamatos emelkedésre alapozott spekuláció hajtotta felfelé az árfolyamot – magyarázta az FN24-nek Soós Róbert. A csordaszellemre alapozott folyamatok igen gyakoriak a világban, elég csak a napjainkat erőteljesen meghatározó jelzálogpiaci lufira gondolni, vagy jó példa lehet még a 2000-es évek dotcom válsága – tette hozzá a szakértő, aki azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy teljes párhuzamot azért mégsem lehet vonni ezek között.

Az elemző azt is kiemelte, hogy szemben a részvénypiacokkal, az arany árfolyamában gyakorlatilag két évtizede nem volt jelentős korrekció, pedig mint tudjuk, azért „a trendek előbb-utóbb elfáradnak”.

Lufi vagy nem lufi?

A napjainkra jellemző aranypiaci rali ellenére a nemesfém ára viszonylag stabil képet mutatott az utóbbi negyven évben. Bár a 1979-es olajválság keltette inflációs sokk egészen a lélektani 1000 dolláros unciánkénti szint fölé vitte az arany árát, ezt azonban csak a 2008-as pénzügyi turbulencia után sikerült újra átlépni.

Az összehasonlítás mindig jó eszköz az adott eszköz árfolyamának vizsgálatánál. Az XTB brókercég vezető elemzője szerint az egyik legjobb viszonyítási alapot az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P részvényindex jelentheti. „A kockázatosabbnak mondott papírokhoz képest a 80 éves átlag alapján már abszolút jó szinteken tartózkodik a sárga nemesfém a jelenlegi 1600 dollár feletti árával. Ebből az is következik, hogyha az aranyban lufi van (vagyis irreálisan túlértékelt), akkor a részvényeknél is komolyabb korrekció várható” – utalt arra a szakértő, hogyha a tőzsdei dominó elindulna, akkor nincs megállás.

A menekülő út még mindig arannyal van kikövezve

Az elmúlt hónapokban a befektetők árgus szemekkel figyelték az európai adósságválság történéseit, az „öreg kontinens” krízise pedig rekordmagas árfolyamra repítette az aranyat is. A világgazdasági alapfolyamatok azonban jelentősen megváltoztak. Görögország ismételt megmentése, az európai védőháló kiszélesítése újra kedvelt befektetéssé tette az eurót. A dollár eközben gyengülő pályára állt, ami a nyersanyagpiacoknak jelenthet erőteljes támaszt. Ennek oka, hogy a leértékelődő dollár olcsóbbá teszi az amerikai fizetőeszközben jegyzett eszközöket, így az aranyat is. Emellett a nemesfém árfolyama ma sokkal inkább dollárfüggőnek tűnik, mint év elején. Márpedig április elejére a dollár csaknem egy hónapos mélypontra került a világ legnagyobb devizáival szemben.

A 2008-as válság után az amerikai jegybank (Fed) két lépésben is hatalmas likviditással árasztotta el a piacokat, és ez  áru- és részvénypiaci ralit indított el. Az év első negyedévében viszont az látszik, hogy sorra felülteljesítik a várakozásokat az amerikai makroadatok, így a márciusi Fed ülésen alulmaradtak a QE3 programot (újabb mennyiségi lazítást) támogató hangok. Ennek fejleményeként (a mesterséges stimulus elmarad) kéthavi mélypontra esett az arany ára (1610 dollár/uncia).

Soós Róbert szerint ha tovább folytatódik a tengerentúlon a gazdasági javulás, akkor legközelebb az inflációs aggodalmak felerősödésekor érdemes majd ismét aranyat venni.

Összességében erősen spekulatív hangulat hajtja felfelé a nyersanyagpiaci árakat, éppen ezért az sem meglepő, hogy vannak visszaesések az árfolyamban. Kockázatok márpedig keresleti oldalról is találhatóak a sárga fém piacán. Például legutóbb a világ legnagyobb aranyfelvevő országában, Indiában az ékszerészek tüntettek az importárak tervezett emelése ellen.