Ki nem találja, mi ma a legjobb befektetés!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

A legjobban megtérülő befektetés a gyermek képzése – ez az egybehangzó pénzügyi szakértői és szociológusi vélemény. A taníttatás azonban költségigényes, minél speciálisabbak az igények, annál magasabb kiadást jelent. Milyen lehetőségek állnak a szülők és gyermekeik előtt, mi a versenyképes tudás és mi a teendő, ha az anyagi lehetőségek állják útját a képzésnek?
Korábban a témában:

Intenzív nyelvtanulás, saját vállalkozás, külföldi tanulmányok, hazai képzések – számtalan lehetőség áll a felnőttkorba lépők előtt. A tanácstalanság mögött sok esetben nem is a döntés halogatása, hanem az anyagiak hiánya áll.

Manapság már nemcsak a magas hozzáadott értékű munkák esetében követelik meg a munkaadók a nyelvtudást. Idegen nyelv ismerete nélkül a pályakezdők kisebb eséllyel indulnak a munkaerő-piaci versenyben, bármilyen pozícióról is legyen szó.

Húzós tételt jelenthetnek

A fiatalok azonban több idővel rendelkeznek, így esetükben szóba jöhetnek a szuper-intenzív tanfolyamok is e hiányosság pótlására. Ezek ára viszont – pont a magas óraszám miatt – tanfolyamonként hat számjegyű tételt is jelenthet. Nagy népszerűségnek örvendenek még a külföldi nyelvtanulási kurzusok is. Ezek költsége, még a kéthetes tanfolyam esetében is megközelíti a félmillió forintot.

Minél alacsonyabb a nyelvtudás szintje, annál több óra igénybevételére van szükség. Ez a népszerű világnyelveknél több százezer forintos végszámlát jelenthet. A még jobb elhelyezkedési eséllyel kecsegtető, egzotikus nyelvek elsajátítása azonban már a félmillió forintot is elérheti.

Tanulmányok külföldön

Ösztöndíjjal, pályázattal, ingyenes félévvel több külföldi egyetem is csábítja a magyar diákokat, így az egyik legnagyobb tétel (a tandíj) szerencsés esetben akár költségmentesen is megúszható. A megélhetést azonban így is fedezni kell, és még ha sikerül is kollégiumi elhelyezést kifogni, a közlekedésre, étkezésre, és persze a további fontos dolgokra: az utazásra, a környék felfedezésére, és az egyetemi programokra mindenképp félre kell tenni.

A legtöbben akkor szembesülnek először a problémával, amikor meglátják a hét számjegyűre nyúló költségkalkulációjukat. Ilyen esetben gyorsan van szükség a pénzre, mivel a hirtelen jelentkező több százezres, vagy milliós tételt jellemzően még akkor sem tudja a család zsebből finanszírozni, ha a tanulmányokat követően valóban hamar megtérül a befektetés.

Képzések itthon

Hazai példánál maradva: jó befektetés lehet például egy OKJ-s képzés. A tanfolyamoknak nagy előnye, hogy gyorsan, akár 1-2 év alatt elvégezhetők és nemzetközileg is elfogadott vizsgát lehet tenni az adott területen.

Népszerű a szépségipari és vendéglátóipari képzés (pl. a fodrász, szakács), de szoftver-fejlesztőnek is sokan tanulnának. Nem véletlen, hiszen ezek a legkeresettebb, jól fizető szakmák a hazai munkaerőpiacon. Előbbi képzések ára körülbelül 150 000 forint, míg a fővárosban egy 3 éves szoftver-fejlesztő tanfolyam akár félmillió forintba is kerülhet.

Több magánvállalkozás is kínál gyorstalpaló IT-képzést. A papírt nem, viszont gyakorlati tudást adó képzések gyors elhelyezkedéssel és magas fizetéssel is kecsegtetnek, áruk azonban a másfél millió forintot is elérheti.

Az állami támogatású képzések és a tehetségeket felkaroló alapítványok megoldást nyújthatnak a tanulás finanszírozására, a felvehető diákok létszáma azonban véges.

Az oktatás és a gyerekeink képzése mindannyiunk számára kiemelten fontos. A versenyképes diploma és képzettség megszerzéséhez, egy vállalkozás indításához azonban sokszor jelentősebb pénzügyi szerepvállalásra is szükség lehet. Ezeket a költségeket sok család nem tudja vállalni. A források előteremtésére jó megoldás lehet a 100 ezer és 5 millió forint között igényelhető személyi kölcsön. A kezdeti költségek így nem egyszerre jelentkeznek a család számára, hanem havonta, jól tervezhetően – vázolt fel egy lehetséges alternatívát az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója, dr. Rajmonné Veres Ibolya.

Bőségesen megtérülhet

A képzés megszerzésére mindenképp érdemes energiát és pénzt is áldozni, hiszen bőségesen megtérülhet „befektetésünk”. Nem csak az anyagi és elhelyezkedési lehetőségeik jobbak a magasan kvalifikáltaknak.

Korábbi kutatások adatai szerint a képzettebbek több megtakarítást halmozhatnak fel, így életútjuk során rájuk váró eseményekre, mint a házasságkötés, gyermekvállalás, lakhatás megteremtése is felkészültebbek lesznek.