Malájoktól lopott pénzből forgatták a Wall Street farkasát

Az USA kormánya indított pert, igényt tartanak a film jogaira.
Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Államok kormánya szerint egy jó kapcsolatokkal rendelkező üzleti kör 3,5 milliárd dollárt (közel 1000 milliárd forintot) lopott el a maláj emberektől; a pénzből menő házakat, hoteleket, jachtokat és egy magánrepülőgépet vettek, valamint egy részét arra használták, hogy A Wall Street farkasa című filmet leforgassák – írta a Short.

Az amerikai igazságügyi minisztérium polgárjogi pert indított, 1 milliárd dollárt akarnak szerezni az érintettektől, vagyis arra az összegre akarják rátenni a kezüket, ami amerikai bankokon ment keresztül. A kormány büntetőjogi eljárást még nem indított, viszont az eszközöket minél gyorsabban le akarja foglalni.

Az ügy célkeresztjében a maláj vagyonalap, az 1Malaysia Development Berhad (1MDB) áll, amit a maláj kormány hozott létre azért, hogy a világ minden táján befektessen és a hozamból az ország állampolgárait gazdagítsa. Helyette az alap vagyonából dollár milliárdokat csaltak el és osztottak szét egy jó kapcsolatokkal rendelkező üzleti körnek.

Az Egyesült Államok kormánya elsősorban a Wall Street farkasából keletkezett bevételre tart igényt, valamint minden, a filmmel kapcsolatos jogdíjra. A film 392 millió dollárnyi bevételt hozott, 100 millió dollárért készítette el egy olyan hollywoodi cég, amiről soha senki nem hallott, a Red Granite Pictures. A cég vagyona a kormány több szerve szerint is az 1MDB-től lopott pénzből származott, a maláj emberek viszont egy fityinget nem láttak viszont a film bevételéből.

A filmen kívül a kormány még több Los Angeles-i, New York-i és londoni kastélyt, lakást és hotelt akar még elperelni az érintettektől, valamint egy 50 millió dollárt érő magánrepülőgépet. A követeléseik között szerepel még három kép is, egy Van Gogh és két Monet és egy több milliárd dolláros részesedés egy zenekiadó cégben.

Három vádlott szerepel a kormány célkeresztjében:

A vádlottak a befektetésen kívül a pénz egy részét szerencsejátékra fordították, magánrepülőket és jachtokat béreltek belőle, ékszereket vásároltak rajta, valamint lakásfelújításra használták.