Magyar siker: az új közbeszerzési törvény még jobban növeli a korrupciót

Micsoda képmutatás, a politikusok kivették a velük nem egy háztartásban lakó hozzátartozóikat az összeférhetetlenségi szabályból.
Kapcsolódó cikkek

Micsoda képmutatás: az Orbán-kormány azzal indokolta az új közbeszerzési törvényt, hogy nagyobb átláthatóságot kell mutatnunk az Európai Unió felé, ám a valóságban az új törvény éppen a korrupciót és az átláthatatlanságot növeli – legalábbis a Korrupciókutató Központ Budapest jelentése szerint.

A kutatóintézet elemzői szerint, az új közbeszerzési törvény 25 lényegi ponton változott, ebből 11 esetben nem változott a korrupciós kockázat, további kilenc esetben nőtt a korrupció lehetősége és mindössze öt olyan szabályváltozást sikerült azonosítani, ahol csökkent a korrupció lehetősége.

Lássuk, hogyan könnyítette meg a lopást 2015-ben a kormány:

Csekély pozitívumok

Az új törvény bővítette az online elérhető közbeszerzési dokumentumok körét, így például az ajánlatkérő honlapján nyilvánosságra kell hozni a jelentkezők körét, illetve az ajánlatok elbírálásáról szóló összegzéseket – így azok elvileg bárki számára hozzáférhetőek. A jelentkezőknek némileg csökkentek a jelentkezéshez kapcsolódó adminisztratív terhek, a kizáró okokról, illetve az alkalmasságról elég csak nyilatkozniuk – ez így növelheti a versenyt. Ugyancsak javította az átláthatóságot, így mérsékli a korrupciós kockázatokat, hogy az eljárás eredményéről szóló értékelést minden szereplőnek kötelező megküldeni.

Kiemelik: a kormány nem készített előzetes hatástanulmányokat, nem folyatott konzultációkat a közbeszerzési piac szereplőivel, hanem próba-szerencse módszert követett egy vélt hatékonyságnövelés, a közbeszerzések felgyorsítása jegyében.