Sürget az adóbevallás: lehet, hogy három sorral is elintézheti

Adóbevallásunkat május 20. éjfélig adhatjuk le. Sürget az idő.
Kapcsolódó cikkek

A személyijövedelemadó-bevallásnak több módja lehetséges a jövedelem típusa, a kedvezmények és egyéb feltételek függvényében. Első körben, február 25-ig az egyéni vállalkozóknak kellett beküldeniük az elszámolásukat. Akik magánszemélyként vallanak (és a bevallás elkészítését február elsejéig nem bízták a NAV-ra, vagy január 31-ig a munkáltatójukra), azok mint máskor is, május 20-ig (éjfélig) kaptak időt. Ami egy hét múlva lejár.

Mivel sürget az idő, aki még nem vallott, jó ha tudja, hogy még most is van választási lehetőség, egy egyszerűbb (adónyilatkozat), és egy teljes körű bevallás elkészítése között.

Három sorban

Az adónyilatkozat az adózó által önállón készített, összesen három sorból álló szja-bevallás. Annak ajánlható, akinek adóelőlegét a munkáltató év közben pontosan levonta, és a kifizetői igazoláson szerepel, hogy adónyilatkozat választására jogosult.

A NAV közleménye szerint adónyilatkozatot az tehet, aki 2015-ben:

Az adónyilatkozatot nem választhatja viszont az, aki egyébként a NAV közreműködése nélküli bevallás benyújtására köteles.

Teljes bevallás

A NAV közreműködése nélkül, az adózónak magának kell elkészítenie szja-bevallását (vagy könyvelő segítségével), ha az adóévben:

valamint, ha nem tehet vagy nem tesz bevallási nyilatkozatot (lásd adónyilatkozat) vagy egyszerűsített bevallásra (NAV megbízása), munkáltatói elszámolásra vonatkozó nyilatkozatot.

Egyébként a korábban visszakapott 1553E egyszerűsített bevallási dokumentumot is május 20-áig kell visszaküldeni az adóhivatalnak, de csak akkor, ha hibát találtunk benne, és ebben az esetben javítani is kell.  Szintén május 20. a végső időpontja a munkáltatóra bízott adóbevallások elkészítésének és leadásának (de ez ugye a munkáltató feladata). Tavaly még június 10-ig volt erre idő.

A véghajrázókra most is számítanak, így tovább lesznek nyitva a posták, és a NAV ügyfélszolgálatai már egy ideje szintén hosszított nyitvatartással dolgoznak.

Amit még ne felejtsenek el a bevallók: az 1+1 százalékról is május 20-ig lehet rendelkezni.