A könyvelők saját minősítéssel előzték meg a kormány tervét

Úgy volt, hogy júliustól ültetik a nyakukba a közfelügyeleti hatóságot, de még mindig nem tudnak róla semmit, mert nem adnak nekik információt.
Kapcsolódó cikkek

Saját minősítési rendszert vezetett be az 1100 tagot számláló Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete – írta keddi számában a Népszabadság. A lépést a lapnak Zara László elnök azzal magyarázta, hogy nem tudni, napirenden van-e még az adótanácsadók és könyvelők ellenőrzésére tervezett közfelügyeleti hatóság megalakítása július elsejei határidővel.

A hatóság felállításának tervét a kormány a brókerbotrány kirobbanása után jelentette be, úgy tálalva a dolgot, mintha az államnak meg kellene védenie a vállalkozásokat a saját könyvelőiktől. Ezen a szakma felháborodott, akárcsak azon, hogy úgy tűnt, az ígéretek ellenére akár egyeztetések nélkül is dönthetnek, a fejük felett.

Amikor még voltak egyeztetések, a minisztérium részéről felvetették: a szakma is tehetne valamit azért, hogy kiszűrje azokat, akik nem illenek a soraikba. Ezt az egyesület komolyan is vette.

Az egyelőre önkéntességen alapuló rendszerben elismert tagok lehetnek azok a szakemberek, akik tagjai az egyesületnek, és részt vesznek a meghatározott számú továbbképzésen. A kiváló minősítéshez ötéves tagság szükséges, részvétel a szakmai fórumokon, és publikációk, valamint hogy a tag ne kövessen el olyan szakmai hibát, amely miatt a felelősségbiztosítását igénybe kell venni (azaz nem lehet gondja a NAV-val).

Cikkében a lap azt írta, nem tudni pontosan hányan foglalkoznak könyveléssel, adótanácsadással, egyesek tízezerre becsülik a vállalkozók és magánszemélyek számát.