VW-botrány – A francia környezetvédelmi miniszter szerint “meglopták az államot és az adófizetőket”

Kimondta, amit valószínűleg sokan gondolunk.
Kapcsolódó cikkek

Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter szerdán elítélte “az állam és az adófizetők meglopását” annak kapcsán, hogy kiderült, a Volkswagen (VW) autógyár csalt bizonyos modelljei károsanyag-kibocsátását illetően.

“Ez az állam és az adófizetők meglopásának egy formája” – fogalmazott a tárcavezető a szerdai kormányülést követően, emlékeztetve arra, hogy a környezetkímélő gépjárművek után különböző bónuszok és kedvezmények járnak.

Hozzátette, hogy mivel a környezetszennyezés kérdése a közegészségügy jelentős problémája, ezért egy ilyen típusú csalás különösen súlyos.

Ségolene Royal szerint teljes átláthatóságra van szükség a fogyasztók védelme érdekében, akiknek pontosan tudniuk kell, hogy milyen gépkocsit vásárolnak. “Az ország érdekeit is védeni kell, mert az energetikai átmenetet illetően nagyon jelentősek a tétek a tiszta járművek kiválasztásánál a közelgő decemberi párizsi klímakonferencia tükrében” – fogalmazott.

Garanciákat szeretnének az ellenőrzésben

A francia környezetvédelmi tárca kedden átfogó vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy az ellenőrzési szabályokat hatékonyabbá tegyék. Ségolene Royal felkért egy, a francia állam által az Európai Bizottság számára megjelölt, tesztelésekre kijelölt céget, az UTAC-ot, hogy a csalási mechanizmusok megértése érdekében vegye fel a kapcsolatot az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségével, és tegyen javaslatokat az illetékes francia szerveknek.

Az intézkedés célja, hogy “egy átlátható, hatékony és gyors ellenőrzési folyamat induljon meg, együttműködésben a (francia) autógyártókkal” – mondta a miniszter.

Ségolene Royal szerint mindenekelőtt a francia gyártók érdeke, hogy minden garanciát meg tudjanak adni az ügyfeleiknek a vásárlandó járművek természetéről.

“Szoros együttműködésben fogunk dolgozni az autógyártókkal annak érdekében, hogy a fogyasztóknak gyorsan biztosítani tudjuk a garanciákat” – mondta.