Még nem reménytelen a görög megállapodás

Hétfőn délután fél egykor jönnek Juncker javaslatai.
Kapcsolódó cikkek

Közben

Az Európai Bizottság szóvivője szerint ma nem fog előállni új tervvel Brüsszel. Ma fél egykor ezek szerint a bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker nem új tervet, hanem valószínűleg intézkedési csomagot fog bejelenteni – írta a Reutersre hivatkozva a Portfolio.hu. Hogy mi lehet a bejelentésben azt még nem tudni.

Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa szerint még mindig lehetséges a megállapodás.

A hétvégén történt

Megszakadtak a tárgyalások a görög kormány és a nemzetközi hitelezők között, az Európai Központi Bank pedig befagyasztotta a sürgősségi likviditási támogatásból igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára, így Athénnak nem sok választása maradt, hogy megakadályozza a bankrendszer összeomlását. A görög kormány hétfőtől kezdve hat munkanapra bezárta a bankokat és tőkekorlátozásokat vezetett be.

Eddig úgy volt, hogy csak ma lesz zárva a görög tőzsde, de nem régen jött a hír, hogy a zárva tartást egész hétre meghosszabbították. A bankok is zárva lesznek a héten. 

Lagarde így látja

Ha a görögök hajlandók újra tárgyalni a hitelprogram esetleges meghosszabbításáról vagy új feltételekről, akkor mi készen állunk és eddig is nagyfokú rugalmasságot mutattunk az elvárt feltételekben – többek között ezt hangsúlyozta a hétvégén a CNBC-nek adott exkluzív interjújában Chritine Lagarde a Portoflio.hu összegzése szerint. Az IMF vezérigazgatója jelezte, hogy egy új programhoz fenntartható adósságpálya kell, ehhez pedig nagyon valószínű, hogy adósságátrendezési lépések is kellenek.

A francia pénzügyminiszter szerint

Bármikor újrakezdődhetnek a tárgyalások Görögország és a nemzetközi hitelezők között – jelentette ki Michel Sapin francia pénzügyminiszter hétfőn.

A francia kormány rendkívüli ülése előtt az RTL francia rádiónak nyilatkozva Sapin figyelmeztetett, hogy Görögország euróövezeti tagsága forog kockán, és a dél-európai ország szenvedi meg leginkább, ha ki kell lépnie az eurózónából.

Hozzátette: bár ennek lenne bizonyos hatása a perifériás euróövezeti tagállamok kötvényhozamaira, az egységes fizetőeszközt használó blokk jól felkészült a görög válság következményeinek kivédésére.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja szintén úgy véli, hogy még maradt mozgástér a tárgyalásokra. Közölte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke délben új javaslatokkal áll elő. Ezt azonban a bizottság cáfolta.