Buda-Cash-botrány: Matolcsytól kért segítséget az Igazgyöngy

A brókerbotrány miatt bajba került, a tehetséggondozást felkaroló alapítvány a jegybankelnöktől és az emberi erőforrások miniszterétől vár megoldást áldatlan helyzetében.
Kapcsolódó cikkek

Matolcsy György jegybankelnöktől és Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől kért segítséget az Igazgyöngy Alapítvány, amely nehéz helyzetbe került a Buda-Cash-botrány miatt – közölte az 520 szegény gyermek művészeti nevelését és tehetséggondozását végző alapítvány szakmai vezetője kedden az MTI-vel.

L. Ritók Nóra elmondta: az évi 100 millió forintból gazdálkodó alapítványt akkor is 40 millió forint kár éri, ha megkapja a 30 millió forintos kártalanítást az Országos Betétbiztosító Alaptól. Az OBA egyébként szerdától kezdi meg a betétesek kártalanítását. 

Az alapítványnál a kártérítést 16 előfinanszírozású pályázatukhoz használhatják fel. A zárolt számlájukon lévő további 40 millió forint volt az úgynevezett krízislap, amelyből a nehéz helyzetben lévő családokat segítik.
Az alapítvány ebből az összegből szerette volna elindítani a sáfránytermesztést Toldon – mondta L. Ritók Nóra.

Mint beszámoltunk róla néhány napja, az alapítvány vezetője blogján tette közzé, milyen nehézségeket okoz nekik, hogy nem jutnak a pénzükhöz. A Népszabadságnak nyilatkozva pedig arra is kitért, hogy a kártalanítás rajtuk csak részben segít,