Ha szereti a kápét, lépnie kell!

Aki hétfőn nem regisztrál, és egyébként szüksége van készpénzre, az bánhatja. Mert februártól nem tud díjmenetesen bankjegyet felvenni. Sőt, lehet, hogy csak drágábban jut hozzá, mint eddig.
Kapcsolódó cikkek

A pénzügyi rezsicsökkentésnek keresztelt kedvezménnyel februártól élhetünk először. Feltéve, hogy személyesen vagy online regisztráltunk a bankunknál. Aki ezt megteszi, az havonta legfeljebb kétszer, maximum 150 ezer forintig ingyen vehet fel készpénzt.

A részletes szabályokról az MNB tájékoztatót adott ki, amiből megtudhatja például azt is, mi a helyzet, ha idegen automatából venné fel azt a bizonyos készpénzt, vagy ha éppen egy posta van önhöz a legközelebb, amikor kápéra van szüksége, és hogy kötheti-e feltételhez a bank a díjmentességet.

Drágul a bankolás

S hogy mit tapasztalhat az, aki nem regisztrál, és mégis szüksége lesz készpénzre a jövőben? A bankok elvileg nem emelhetik meg a díjakat az ingyenes készpénzfelvételre hivatkozva, mert ezzel vaskos MNB-bírságot kockáztatnának az ellenőrzéseknél. Viszont annak nincs akadálya, hogy például a korábbi kedvezményeiket megvonják, mint ahogyan már többen be is jelentették.

Ingyen kápé

A legnagyobb magyar banknál például február elsejétől 6 számlacsomagnál szűnnek meg a készpénzfelvételre eddig biztosított kedvezményes (csak a tranzakciós illetéket tartalmazó) díjak. De nem ők az egyetlenek, akik hasonló lépéssel reagáltak a pénzügyi rezsicsökkentés bevezetéséhez időzítve.

Így aztán aki nem regisztrál vagy a havi kettőnél többször, esetleg 150 ezer forintnál több készpénzre van szüksége, az magasabb költségekkel szembesülhet, mint eddig.