Hevesen sem lesz akkuberuházás, győzött a lakossági ellenállás

Az önkormányzat szerződést bont a kínai beruházóval.

A tízezer fős Hevesen a kínai BYN Chemical magyarországi leányvállalata akart akkumulátorgyártáshoz szükséges oldószergyártó üzemet építeni, de úgy tűnik, mégsem lesz semmi a bizniszből. Mint az EconomX írta, a vegyi üzem elleni masszív lakossági tiltakozás miatt Sveiczer Sándor polgármester visszakozott, posztja szerint:

Heves Város Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 30-án újratárgyalta a BYN Hungary Kft-vel kötött adásvételi szerződés felmondását. Határozott döntés született az NMP-gyár szerződésének egyoldalú felmondásáról, visszavonásáról.

A portál emlékeztet rá, a beruházást augusztus közepén, az önkormányzati választások után jelentette be Sveiczer Sándor, néhány héttel azután, hogy a kampányban még tagadta az akkumulátoriparhoz kapcsolódó kínai cég betelepítésének tervét. Szeptember elején a vegyipari fejlesztés ellen szervezett tüntetésen Csárdi Antal országgyűlési képviselő, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, Magyarországból szeméttelepet csinálnak, és e folyamat legújabb állomása Heves, ahol egy akkumulátorgyártáshoz szükséges oldószer, az NMP gyártását tervezik. Az NMP-t általában oldószerként használják különféle iparágakban. Magzatkárosító hatása is ismert. Veszélyes tulajdonságai miatt az Európai Bizottság (EB) 2018 áprilisában korlátozta felhasználását.

A szerződés felbontását Lőcsei Lajos (Momentum) így kommentálta: Heves városa, ahogy korábban Alsózsolca és Sóskút is, példát mutatott az ország települései számára. Megmutatta, hogy összefogással és kitartással megálljt lehet parancsolni a külföldi érdekeket kiszolgáló, az emberek egészségét és környezeti kincseinket feláldozó, a helyi lakosság véleményét figyelmen kívül hagyó Orbán-kormánynak.

Mint mi is írtuk, egy évvel ezelőtt lakossági ellenállás miatt bukott el a szlovén Andrada terve, miszerint tízmilliárd forint értékben akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít a Miskolc melletti Alsózsolcán. Ezután Sóskúton próbálkozott az Andrada, ami szintén tiltakozást váltott ki. A helyiek népszavazást szerettek volna, de a kezdeményezést a bíróság elmeszelte, majd az Alkotmánybíróság is. Ezután Csernyák Péter alpolgármester magánszemélyként nyújtotta be a panaszt, amelynek sorsáról a portál szerint egyelőre nincs hír.

Kapcsolódó
„Ha nem lesz népszavazás, akkor Orbán Viktor a pofánkba hazudott” – nem csitulnak az indulatok Sóskút környékén
Tovább forrnak az indulatok a szlovén Andrada cég Sóskútra tervezett akkuipari beruházása körül. Kedden egy sóskúti demonstráción, szerdán egy érdi lakossági fórumon jártunk, és elkaptuk egy sétálós interjúra a térség kormánypárti parlamenti képviselőjét is.