Hol találhatnak olcsó albérletet az újdonsült egyetemisták?

A diákok a fővárosban 20–80 ezer forinttal olcsóbban találhatnak lakást az átlagárhoz képest.

A felvételi ponthatárok szerdai kihirdetésével magasabb fordulatszámra kapcsol az egyetemvárosok és Budapest albérletpiaca – írja szerdai közleményében az ingatlan.com, amelynek országos kínálata jelenleg több mint 14 ezer kiadó lakáshirdetésből áll, ez 21 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Mint írják, a diákok körében népszerű, legolcsóbb albérletek lélektani árszintje a fővárosban 200 ezer forintnál jár. Az egyetemvárosokban pedig 120 ezer forintnál húzódik az a határ, aminél a tulajdonosok által kiadó lakások háromnegyede drágább. Az ingatlan.com friss elemzése szerint

A bérleti díjak tempós drágulást produkáltak az elmúlt másfél évben. A KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb, júniusi adatai szerint éves összevetésben 10 százalékkal kell többet fizetni egy-egy kiadó lakásért. Van pár tényező, ami viszont a most piacra lépő egyetemisták és főiskolások keze alá dolgozik. Egyrészt a kínálat tavalyhoz képest 21 százalékkal nagyobb, és országos szinten már több mint 14 ezer kiadó lakóingatlanból tudnak válogatni a fiatalok. Másrészt pedig a kínálat legolcsóbb negyedébe tartozó lakások bérleti díja sokkal kedvezőbb az átlagos albérletáraknál

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A budapesti kerületekben a bérleti díjak középértéke 168–330 ezer forint között mozog. „Ha azonban a teljes kínálatnak azt a 25 százalékát nézzük, amelyek a legolcsóbbak a piacon, akkor városrésztől függően legfeljebb 148–250 ezer forintos bérleti díjakkal találkozhatnak a diákok Budapesten– fogalmazott Balogh László. Azaz a kínálat legolcsóbb „negyedében” található lakások az átlagosnál 20–80 ezer forinttal olcsóbban elérhetők a fővárosban.

Ez egyben azt jelenti, hogy a széles választékot nyújtó, az egyetemisták körében kedvelt

Az egyetemvárosok piacát nézve kiderül, hogy

Az átlagos lakbérekhez képest a kiadó szobák is visszafogott kiadás mellett nyújtanak lakhatási lehetőséget az egyetemistáknak. A fővárosban a kiadó szobák bérleti díja átlagosan közel 98 ezer forint. A fókuszkerületek közül a VIII.-ban 93 ezer forint, a XIII.-ban 100 ezer, a XI.-ben 105 ezer. Ugyanakkor a IV., a X. és XVII. kerületben 55–60 ezerért is találhatók kiadó szobák.

Debrecen, Szeged és Győr szobapiacán egyaránt 60 ezer forint az egyhavi díj, Pécsen majdnem 76 ezer forint, ezzel szemben a Miskolcon szobát kereső diákok 45 ezres átlagösszeggel kalkulálhatnak – olvasható az ingatlan.com közleményében.