Rogán Antal döntése nyomán 560 millió forint tőkét vonnak ki a vadászati kiállítást szervező cégből

Ez az összeg viszont szinte semmi az eddigi, 27 milliárd forintos költségvetési támogatáshoz képest.

A kft.-k számára megengedett minimumra, 3 millió forintra szállítják le a 2021-es vadászati kiállítást szervező  Egy a Természettel Nonprofit Kft. jegyzett tőkéjét – így döntött Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A cégiratok szerint a lépésre „tőkekivonás érdekében” kerül sor, és a cég eddig 563 millió forintos jegyzett tőkéjéből 560 millió forint tőkekivonást jelent.

Legutóbb azzal került a címlapokra a kft., hogy jelentős veszteséget hozott össze, adózás után 795 millió forint mínusszal zárt 2023-ban. Ráadásul úgy, hogy saját, 358 millió forint bevételén felül 610 millió forint költségvetési támogatást is elszámolhatott a cég. (Ennél egyébként több közpénzhez jutott a kft., összesen mintegy 1,8 milliárd forintot a kötelezettségek között mutattak ki, de ennek elszámolására csak az idén kerítenek sort.)

A bevételeket jócskán meghaladták a kiadások, amelyek közül a legnagyobb tételt, csaknem 900 millió forintot a vásárolt szolgáltatások, további 355 milliót pedig a személyi ráfordítások tettek ki, a többi pedig az amortizáció, a teljesen vagy részben leírt tételekből adódott (mint például a Nimród újságpéldányok vagy már nem értékesíthető filmek).

A társaság fő feladata a 2021. évi Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás eseményeinek és eredményeinek értékmegőrzése, végleges lezárása, az utókommunikáció, az archiválás és az értékmegőrzés volt. Ezt a feladatot – tekintettel arra, hogy 100 százalékban állami tulajdonú projektcég – költségvetési támogatásból valósította meg

– így szól a magyarázat a tavalyi mérleghez fűzött szöveges beszámolóban arról, hogy a kiállítás bezárása után két évvel miért volt szükség további közpénzmilliárdokra.

A korábbi információk szerint 17 milliárdot költöttek a vadászati kiállításra, maga Kovács Zoltán akkori kormánybiztos nyilatkozott arról, hogy megérte. A nonprofit kft. 17,644 milliárd forint állami támogatást használt fel a vadászati kiállítás évében, a 2021-es beszámolóban egyéb bevétel címén ekkora összeget könyveltek el – ezen a soron mutatják ki a társaság feladatainak megvalósítását szolgáló elszámolt költségvetési támogatást.

A vadászati kiállítást szervező céghez a 2019-es alapítása óta azonban ennél sokkal több, összesen 27,1 milliárd forint költségvetési támogatás érkezett, ha az egyéb bevételek sorait összeadjuk.

Az összeg minden bizonnyal nőni fog, hiszen a nonprofit kft. tovább működik, és ehhez újabb költségvetési forrásokra lesz szüksége – vetítette előre az ügyvezetés a tavalyi beszámolójában. Nemrég egyébként újabb egy évre, jövő május végéig meghosszabbították a könyvvizsgáló megbízását, számára 1,98 millió forint díjat állapítottak meg az éves beszámoló elkészítéséért, illetve a támogatások elszámolásáért. Ennél jóval nagyobb tételre is kötelezettséget vállaltak, az Rtl.hu találta meg, hogy februárban aláírtak egy nettó 250 millió forintos keretszerződést a plakátkampányokkal ismertté vált Balásy Gyula cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel gyártási és rendezvényszervezési feladatok elvégzésére.

Ami a 2023-as eredményt illeti, az ügyvezetés „a nagy arányú veszteséget” azzal magyarázta, hogy a társaság 2023. évi működése során a korábbi évek saját bevételeit, azaz eredménytartalékát és a jegyzett tőke egy részét használta fel. Magyarul: elfogyasztotta vagyona jelentős részét: a saját tőkéje 1,2 milliárd forintról tavaly év végére 410 millió forintra apadt, ezzel bőven az 563 millió forint jegyzett tőke szintje alá süllyedt. A saját tőke nem billent negatívba és nem zuhant a jegyzett tőke fele alá sem, tehát a törvényi előírások miatt sürgős intézkedésre nem volt szükség. A kft.-nél azonban úgy látták jónak, ha 560 millió forint tőkekivonást hajtanak végre, és csak 3 millió forintot hagynak meg jegyzett tőkének, vagyis csak a törvényes minimum parkoljon a vadászati kiállítás hagyatékát ápoló cégnél.