Kútamnesztia: térképen követhető, hogy kik nem ússzák meg az engedélyeztetést

Elkészült a vízkészletvédelmi országtérkép, ami alapján eldöntheti egy kúttulajdonos, hogy a kútamnesztia után szükséges-e bejelentenie, illetve engedélyeztetnie a kútját, vagy sem. Csakhogy pont az nem derül ki a térképhez kapcsolt információkból egy átlagember számára, hogy mit kell nézni, illetve hogyan kell értelmezni a látottakat. Legalábbis mi nem jöttünk rá, ezért megkérdeztük Rózsa Attilát, a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete elnökét.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2023. szeptember 7-én a honlapján adott hírt arról, hogy elkészült az a vízkészletvédelmi országtérkép, amely a háztartási talajvízkutak jövőbeni engedélyezésében központi szerepet fog betölteni – írja a weboldalán a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete (MVE). Ezen lehet megnézni, hogy egy jogkövető háztartási (vagy mezőgazdasági) kúttulajdonosnak van-e bejelentési, engedélyeztetési kötelezettsége.

A térkép oldalán rövid tájékoztató olvasható egy felugró ablakban (rögtön az oldal megnyitásakor), ami közli, hogy:

Ettől nem lettünk sokkal okosabbak, így megnéztük, mit is mutat a térkép.

Azt tapasztaltuk, hogy az ingatlanunkra, illetve a kutunkra a térképen lakcímmel (település, utca, házszám) vagy helyrajzi számmal (településnév, szóköz, helyrajzi szám, perszám) kereshetünk rá – némi türelem kell hozzá, mert elég lassan megy a keresés. Ám az, hogy megtaláljuk-e az ingatlant, illetve ott találjuk-e, ahol ténylegesen van, rögtönzött kereséseink szerint egyáltalán nem biztos. Volt olyan mosonmagyaróvári kút, amit a lakcím beírásával nem ismert fel a térkép, helyrajzi számmal viszont igen. Egy vecsési ingatlannál a helyrajzi számot először Lakiteleken találta meg, a lakcímet pedig Tiszaalpáriban. Néhány nappal később már volt vecsési találat is ugyanarra a helyrajzi számra, igaz, az nem pont abba az utcába esett (Dózsa György), mint ahol az ingatlan valójában van (Budai Nagy Antal), de házszámra pontos volt a találat. Lehet, hogy időközben finomítottak a térképen?

Magyar Vízkútfúrók Egyesülete
Magyar Vízkútfúrók Egyesülete
Magyar Vízkútfúrók Egyesülete
Magyar Vízkútfúrók Egyesülete

De nem ez az egyetlen furcsaság, amit tapasztaltunk. Egy találomra beütött érdi címet például hol két utcával feljebb, hol lejjebb jelenített meg a térkép – az egyik hely rózsaszín volt (azaz kockázatos), a másik nem. És ez előfordult akkor is, ha „utcát” írtunk be, meg akkor is, amikor csak „u”-t. Néhány nap múlva viszont sem „u”-val, sem „utcával” nem volt találat.

Magyar Vízkútfúrók Egyesülete
Magyar Vízkútfúrók Egyesülete
Magyar Vízkútfúrók Egyesülete
Magyar Vízkútfúrók Egyesülete

Ha megtalálta a térkép, hogy hol van az ingatlanunk, kutunk, akkor rózsaszín vagy fehér területet láthatunk. De mit jelent ez? És egyáltalán ezt kell-e nézni?

Innen látható, van-e teendő a meglévő kúttal

Rózsa Attilától tudtuk meg, hogy akár rózsaszínnel (ezek a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területek), akár fehérrel jelzi a meglévő háztartási talajvízkút (illetve mezőgazdasági öntözési vagy állattartási célú talajvízkút) helyét a térkép (ezek a kockázatmentes területek), a szóban forgó kúttal nincs teendő, az a jövőben is fönnmaradhat, feltéve, hogy sekély mélységű, azaz talajvízkút. Hogy az adott kút mélysége szerint valóban talajvízkútnak minősül-e, azt pedig a következő módon tudhatjuk meg lépésről lépésre:

Magyar Vízkútfúrók Egyesülete

Ha a kutunk kisebb mélységű, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó mélységtartomány, akkor az talajvízkútnak minősül. Ellenkező esetben viszont, vagyis,ha rétegvízkutunk van, annak utólagos hatósági engedélyezésére továbbra is szükség van

– adta meg a megfejtést Rózsa Attila.

Új kutaknál ezt kell nézni a térképen

Az újonnan létesítendő kutaknál a színezés szintén számít – folytatta a szakember. A rózsaszínnel jelölt területeken a háztartási célú talajvízkutak létesítése 2024. január 1-jétől bejelentésköteles és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartozik, míg a fehér területeken ilyen talajvízkutak a jövőben szabadon, engedély nélkül lesznek létesíthetők.

A mezőgazdasági célú talajvízkutak a rózsaszínű területfoltokon a Nemzeti Földügyi Központ által kiadott vízjogi engedély alapján lesznek 2024. január 1-jétől építhetők, szemben a fehér területekkel, ahol ugyanezek a kutak csupán az egyszerűbb, bejelentés és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartoznak majd.

Amennyiben azonban rétegvízkutat vagy karsztkutat kívánunk a jövőben létesíteni (bármilyen céllal), azok engedélyezési eljárási rendje semmiben nem változik, minden esetben előzetes vízjogi engedélyezési kötelezettséggel jár.

Szépséghibák a térképen

Az országtérkép használata tehát nem egyszerű

– összegzett Rózsa Attila. Szakember által nyújtott segítség nélkül ember legyen a talpán, aki a térkép alapján el tudja dönteni, kell-e bejelentés, hatósági jóváhagyás vagy engedély ahhoz, hogy a kútját valaki 2024 januárjától jogszerűen és büntetésmentesen használhassa, esetleg új kutat létesíthessen.

Az MVE nehezményezi, hogy nem sorolták kockázatosba azokat a térségeket, ahol már most is vízmennyiségi deficit jelentkezik – például a gyenge mennyiségi állapotú felszínközeli víztesteket, ahogy a gyenge vízminőségi állapotú víztesteket, a kármentesítéssel érintett területeket, a nitrátérzékeny vagy a felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan érzékeny egyéb területeket sem.

A térképről annyit tudtunk még meg (ez az oldal behívásakor megjelenő felugró ablak tájékoztató szövegéből derült ki), hogy a működő helyrajziszám-kereső a vízügyi ágazat által előállított szolgáltatás, így az nem dinamikusan frissülő közhiteles információ, csupán tájékoztató.

Kapcsolódó
Kútamnesztia: ha nem tudjuk, hogy a kutunk megfelel-e a feltételeknek, nem dőlhetünk hátra
Elvileg megmenekültek a kúttulajdonosok minden adminisztrációtól. De tényleg?