Akkubiznisz: akad cég, amelyik a telephelyeit is titkolja

A dél-koreai tulajdonú HTNS neve a fóti akkumulátoralapanyag-raktárról lehet ismerős, illetve arról, hogy a beruházást ellenző fótiak azonnali jogvédelmet kaptak a bíróságtól, így, amíg a per le nem zárul, az üzem nem kezdheti meg a működését. Lapunknak feltűnt, hogy a cégjegyzékben nem szerepel telephely, ezért megpróbáltuk kideríteni, hány helyen lehet jelen a HTNS Magyarországon, és mivel foglalkozik a különböző helyszíneken.

A HTNS Hungary Kft. a fóti Hello Parksba tervezett raktára az ott tárolandó veszélyes anyagok mennyisége alapján felső küszöbértékű veszélyes üzemnek minősül, így biztonsági jelentés készítésére köteles. Az interneten elérhető biztonsági jelentést a Generisk Kft. készítette – a vecsési akkumulátoralapanyag-raktárhoz hasonlóan Fóton is az egészségre káros NCM-et és NCA-t terveztek raktározni (mindkettő fekete por, belélegezve mérgező), bontatlanul, legfeljebb a megrendelői igények alapján hozzányúlva az egységrakományokhoz.

A biztonsági jelentésben – a JV Europe Zrt. vecsési raktáráéhoz hasonlóan – azt írják, kétévente egyszer előfordulhat raktári baleset, de az a raktáron kívüli környezetet nem veszélyezteti. Leszögezték azt is, hogy minden szükséges óvintézkedést megtettek. Ám ami Vecsésnek belefér, az Fótnak nem, ezért – a civileken kívül – a polgármester is megtámadta a katasztrófavédelmi engedélyt a bíróságon, így a HTNS egyelőre nem kezdhette meg felső küszöbértékű veszélyes anyagokat raktározó tevékenységét Fóton. Pontosabban a cég válaszából az derült ki, hogy megkezdték, majd a felfüggesztés után befejezték a tevékenységet.

Megkeresésünkre Fót polgármestere, Vass György a többi között azt írta, az önkormányzat iparbiztonsági és környezetvédelmi szakértőt kért fel a tisztázatlan kérdések megválaszolására, illetve az üzemek környezetre gyakorolt hatásának monitorozására. Azért üzemeket említett, mert Fóton a HTNS-raktár közelében a kínai BYD is létesít egy akkumulátor-összeszerelő üzemet, de annál is perek, eljárások, nyilvántartásba vétel, illetve annak felfüggesztése vannak folyamatban.

Máthé Zoltán / MTI – Vass György, Fót polgármestere.

Telephelyek hivatalosan nincsenek, csak székhely van

A fóti telephelyre tervezett, felső küszöbértékű veszélyes üzemről az Igazságügyi Minisztérium e-cégjegyzékében azt találtuk, hogy

a HTNS Hungary Kft.-nél csak a budapesti Váci úti székhely szerepel a hivatalos nyilvántartásban, telephely nem, így a fóti raktár sem.

Ám a társaság tavalyi évről szóló mérlegében szerepel a fótin kívül még további három telephely (Dunakeszi, Komárom, Környe). A HTNS Hungary Kft.-nek nincs weboldala, de a neten keresgélve találtunk még a Budapest Airport területén is egy HTNS-t. Megkerestük a céget, ám mindössze annyit írtak, hogy cégük csak Fóton végzett akkumulátorgyártással összeköthető tevékenységet (akkumulátoralapanyag-raktározást), illetve hogy ez a tevékenység jelenleg Fóton is szünetel.

A Budapest Airport megkeresésünkre azt írta, a HTNS Hungary Kft. irodát bérel a BUD Cargo Cityben. Közben a HTNS-t is kereshette a Budapest Airport, mert a dél-koreai tulajdonú cég azt írta, kaptak egy e-mailt a repülőtértől, miszerint lapunk információkat kért róluk. Válaszolni továbbra sem válaszoltak a telephelyeket feszegető kérdéseinkre, helyette elküldték az új repülőtéri iroda promóciós levelét. Ebből kiderül, hogy a Hanaro TNS az első koreai logisztikai vállalat, mely hivatalos irodát nyitott a budapesti reptéren.

HTNS-mérleg

A 2010-ben alapított HTNS Hungary Kft. 100 százalékos tulajdonosa a dél-koreai Hanaro TNS CO. ltd. Fő tevékenységük „5229 egyéb kiegészítő szolgáltatás”. 2022-ben értékesítésük nettó árbevétele 176,1 millió euró (400 forintos euróárfolyammal számolva az 70,5 milliárd forint), adózott eredményük pedig 17,75 millió euró (mintegy 7,1 milliárd forint) volt.

 

Környezetvédelem címszó alatt szerepel a mérlegben, hogy a gazdálkodónak sem az előző évben, sem a tárgyévben környezetvédelmi kötelezettsége nem volt, ezzel kapcsolatban költséget nem számolt el, céltartalékot nem képzett, a mérlegben környezetvédelmi, helyreállítási kötelezettsége nincs. A vállalkozás veszélyes hulladékot, környezetre káros anyagot nem termel, nem tárol.

Raktárak, irodák

A HTNS képviselőjével telefonon is beszéltünk, ám azon túl nem adott információt, hogy kizárólag Fóton terveztek akkumulátorgyártással összefüggő tevékenységet (akkumulátoralapanyag-raktár létesítését). Ajánlott egy tavaly decemberi cikket azzal, hogy abban találunk információt a tevékenységükről, ám ettől sem lettünk okosabbak az egyes telephelyek tevékenységével kapcsolatban. Ebben a cikkben hét raktárat és három irodát említettek, de a raktáraknál csak négy várost (Tatabánya, Komárom, Környe és Fót), az irodáknál pedig csak egyet (Budapest) nevesítettek, ezért kérdeztük, pontosan mivel foglalkoznak az egyes telephelyeken (raktárakban, irodákban). Válasz nem érkezett.

24.hu – CTPark, Vecsés.

Probléma-e, ha egy cég nem jelenti be a telephelyét?

Megkeresésünkre a Niveus Consulting Group partnere, Bagdi Lajos a vonatkozó jogszabályokra hivatkozva azt írta, amennyiben egy társaság új telephelyet létesít, azt mind a cégbírósághoz (30 napon belül), mind az adóhatósághoz (15 napon belül) be kell jelentenie, illetve a helyi iparűzési adó miatt be kell jelentkeznie az illetékes önkormányzathoz is. (A NAV-os bejelentés kiválthatja az önkormányzati bejelentkezést, mivel ha az adóhatóságnál bejelentették a telephelyet, ekkor a NAV értesíti a telephelyváltozással érintett önkormányzatokat.)

Ha egy cégnek csak a székhelye szerepel a cégjegyzékben, de közben már számos más helyen „megtalálható”, az nagy valószínűséggel valamilyen üzleti tevékenységet takar az adott helyszíneken. Ha pedig üzleti tevékenység zajlik, akkor nem szabályos, ha nem jelentik be a telephelyet. Azt, hogy a tevékenység telephelyet keletkeztetett-e, a hatóság tudja megállapítani. Ha egy társaság nem tartja be működése során a szervezetére és működésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, illetve a létesítő okiratában foglaltakat, akkor akár törvényességi felügyeleti eljárás indulhat ellene. A gyakorlatban ez kevésbé jellemző, inkább az önkormányzati adóhatóság ellenőrzése tudja ezt megállapítani – írta a szakértő. Ha mégis törvényességi felügyeleti eljárás indul, akkor 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki a cégre. Az adózás rendjéről szóló törvényben pedig az általános bírságtétel jogi személy esetén ötszázezer forintig terjedhet.

A cégjegyzékben nem szereplő fóti telephellyel kapcsolatban a HTNS képviselője azt mondta telefonon lapunknak, a telephely bejegyzés alatt áll. A cégbírósági iratokban mi egyelőre nem találtuk ennek nyomát. Egyébként jóval túl vannak a 30 napos cégbírósági, illetve 15 napos NAV-os bejelentési kötelezettségen, hiszen a fóti raktártelephely biztonsági jelentése majdnem egy éve, tavaly októberben készült.