Felügyeleti eljárást kezdeményezett az ezerforintos légiutasadó miatt a Budapest Airport

A reptérüzemeltető szerint számos negatív hatása lehet az új adónak.

A Budapest Airport felügyeleti eljárás elindítását kezdeményezte az illetékes kormányhivatalnál amiatt, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat egy novemberi rendeletével egy új települési adó, az úgynevezett légiutasadó kivetéséről döntött – tudta meg a 24.hu.

Az önkormányzati rendelet értelmében

Mint lapunk megtudta, az önkormányzat előzetesen nem egyeztetett az új adó bevezetéséről a Budapest Airporttal, és információink szerint a földi kiszolgálókkal, valamint a légitársaságokkal sem. Az új adóról a Niveus Consulting Group adótanácsadó cég azt állítja, egy önkormányzat nem írhatja elő, hogy valaki szedjen be adót, ilyesmiről csak törvénnyel lehet rendelkezni, ezért a beszedés módja törvénybe ütközik, hiába lenne jogszerű maga az adó. Fogyasztóvédelmi aggályok is felmerültek az új adóval kapcsolatban.

A kormányhivatal arról tájékoztatta a repülőtér-üzemeltetőt, hogy az ügyben törvényességi felhívással élt, és 30 napos határidő kitűzésével felkérte Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának képviselő-testületét az észlelt jogszabálysértések megszüntetésére. Az ügyben további jogi lépések is várhatók. Az önkormányzatot is kerestük az ügyben – válaszukat még várjuk.

A Budapest Airport lapunknak küldött válaszában kitért arra is, hogy a magyar kormány által nemrégiben bevezetett extraprofitadó mellett ez a légi közlekedést terhelő további adóteher valószínűleg komoly hatással lesz a forgalomra és a turisztikai szektorra, és a jegyárak további emelkedését, a rendelet körüli bizonytalanságok pedig járatok törlését eredményezhetik.

7 milliárd forint folyhat be az új adóból

A Telexnek a XVIII. kerületi rendeletet előterjesztő Kőrös Péter alpolgármester megerősítette, hogy hatályba lépett a rendelet, és azt is, hogy kaptak egy úgynevezett törvényességi felhívást Budapest Főváros Kormányhivatalától. Éppen az erre fogalmazott választ, valamint a rendelet finomhangolását, módosítási javaslatát tárgyalták meg és fogadták el kedden reggel a képviselő-testületi ülésen. „A törvényességi felhívásban nincs olyan, ami alapján törvénytelennek tartanák a rendeletet, de adatkezelési kérdésekben további pontosításokra van szükség” – mondta a portálnak Kőrös Péter. Az önkormányzatnál egyébként arra számítanak, hogy az ügy még nyárig biztosan elhúzódik, arra ugyanis szerintük kevés az esély, hogy a kormányhivatal elfogadja a válaszukat és a pontosítást. Arra számítanak, hogy a Kúria elé kerülhet az ügy, ugyanakkor bíznak az igazukban.

Az alpolgármester a Telexnek azt is elmondta, már vannak olyan légitársaságok, amelyek az új adót beépítették a jegyértékesítési rendszerükbe január elsejével. 

A reptérüzemeltető cég lapunknak megküldött adatai szerint 2022-ben 12 205 070 érkező és induló utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ennyi utast feltételezve az idei évre a XVIII. kerületi önkormányzat mintegy 12 milliárd forint körüli adóbevételre számíthatna az utazásonként 1000 forintos légiutasadóból. Csakhogy ebből le kell vonni a XVIII. kerületieket, a kiskorúakat és azokat, akik vállalkozási céllal utaznak. Az alpolgármester egyébként a Telexnek azt mondta, mintegy 7 milliárd forint adóbevétel folyhat be, amit kizárólag infrastruktúrára és szociális ellátásokra fordíthatnak majd.